Почти две трети от германците са недоволни от политиката на канцлерката Ангела Меркел по бежанската криза и най-вече след трите поредни атентата в Германия, извършени наскоро от двама бежанци и един с мигрантско потекло.

За срива в доверието към канцлерката става ясно от последното социологическо проучване, направено по поръчка на обществената телевизия А Ер Де.
Според допитването в сравнение с миналия месец канцлерката и председателка на Христнияндемократическия съюз е загубила цели 12 пункта. Така сега одобрението за нея е 47 на сто при 59 на сто през юли. Това е вторият най-лош резултат за Меркел през сегашния й трети канцлерски мандат. През февруари т. г. подкрепата за нея се срина до 46 на сто, но постепенно кризата в доверието изглежда беше преодоляна, скалата тръгна нагоре.

Сега отново настъпва срив. Според социолози основната причина за недоволството на избирателите е нейната неотстъпчивост при решаването на бежанската криза. Тя непрестанно повтаря:

“Ще се справим!”

Предложи дори план от 9 точки. В това явно са убедени германците. При сегашното допитване едва една трета – 34 на сто, са доволни от курса на Меркел по въпроса с бежанците.

Това е най-ниската оценка за канцлерката след октомври 2015 г., когато за пръв път в анкетите беше включен и въпросът за политиката по бежанската криза.

От това печели баварският премиер и лидер на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер. При сегашното проучване той се радва на одобрение от 44 на сто. Това са три пункта под резултата за Меркел, но по-важното е, че в сравнение с месец юли неговият рейтинг се е вдигнал с цели 11 процентни пункта.

Позицията на Зеехофер също остава непроменена – драстично намаляване на бежанския поток с всички възможни мерки – затваряне на граници, бързо депортиране на мигранти без изгледи да получат право на пребиваване в Германия, връщане още от границата на идващи от сигурни държави.

След последните три терористични нападения в Бавария (Вюрцбург, Мюнхен и Ансбах) Зеехофер премина към още по-остър конфронтационен курс спрямо Меркел. Явно това му донесе 11 процентни пункта – от 33 на сто през юли, сега 44 на сто подкрепа сред избирателите.

Удовлетворен от резултата от проучването, Хорст Зеехфер обаче не бива да пропуска един нерадостен за него факт.

64 на сто от участвалите в допитването са на мнение, че за неговия Християнсоциален съюз, който е съуправляващ в Берлин, собствените интереси са по-важни, отколкото успешното управление на федералното правителство. Цели 91 на сто са категорични, че този коалиционен партньор би трябвало да се ангажира с търсенето на общи решения, вместо да занимава обществеността с разногласията си с Меркел.