Документите с оставката на ген. Румен Радев са изпратени без никакво забавяне за подпис при президента. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от радио "Дарик" и подчерта, че по този начин няма как да бъде обвинен в саботиране на евентуалната номинация на генерала за президентския пост.

„Надявам се да се държи като генерал. Пожелавам му успех в политическото поприще. Затова го освобождаваме по най-бързия начин, за да може да си води кампанията. Надявам се всички партии да отчитат реалностите. Ние можеше да го мотаем толкова, че да не може да се яви на избори. Но с министъра решихме още същия ден да се изпратят документите при президента. Надявам се най-късно вторник той да ги подпише”, заяви Борисов.

Румен Радев подаде оставка като командир на Военновъздушните сили, след като името му бе лансирано като евентуален кандидат за президент на БСП. За да бъде освободен обаче е необходим указ на държавния глава, който се издава по предложение на правителството. След като Радев подаде оставка се появиха хипотези, че заради процедурни хватки приемането ѝ ще бъде бавено възможно най-дълго.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че възможността Румен Радев да е кандидат-президент на БСП е притеснила Борисов и го е накарала да се колебае дали той да се явява на президентските избори.