Ирански ядрен учен, намиращ се под арест от 2010 г., е бил екзекутиран чрез обесване, съобщ БГНЕС, позовавайки се на местни медии. Те били информирани за развоя от семейството на учения. Тялото на Шахрам Амири е било предадено на майка му. Според информациите по врата му е имало следи от клуп, което показва най-вероятния начин, по който е извършена екзекуцията.

По-късно властите в Иран потвърдиха за екзекуцията, съобщиха АП и АФП. Потвърждението е от говорителя на иранското правосъдие Голам Хосеин Мохсени-Еджеи.

Днес говорителят на правосъдното министерство каза, че Амири е дал свръхсекретни информации за иранската ядрена програма на САЩ. Той е бил обесен заради това. По думите на Мохсени-Еджеи ученият не си е представял, че разузнаването е по петите му и знае как как е бил отведен в Саудитска Арабия. Но не даде повече подробности.

Амири се завръща в Техеран от САЩ през 2010 г. и е посрещнат като герой. След това властите го държали на "тайно място", а по-късно бе съобщено, че е получил присъда в страната си, без да е ясно по какви обвинения.

Роденият през 1977 г. учен изчезва, след като през 2009 г. предприе поклонение в Мека. Година по-късно той се появява в САЩ и твърди, че е бил отвлечен и подложен от ЦРУ на "интензивен психологически натиск, за да разкрие тайна информация". Причината е, че той най-вероятно е познавал в детайли ядрената програма на Иран.

Във видеозапис, за който се смята, че е направен в САЩ, Амири казва: "Те ме отведоха в къща, която не зная къде се намира. Биха ми упойваща инжекция". В друго видео той твърди, че е избягал от САЩ. Версията на служители на ЦРУ е тъкмо обратната - че навремето Амири избягал в САЩ по собствено желание и е предоставил на Щатите "полезна информация".