Българските спасители издирват оцелели и изпомпват вода от наводнените райони на Скопие. Те в момента са в един от най-пострадалите квартали на Скопие.

Това заяви за БГНЕС от македонската столица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Гл. комисар Николай Николов е на терен в Скопие.

От Столичната община и от пожарната команда бяха изпратени по два екипа за аварийно-спасителна дейности и отводняване на сгради.

„Първата задача, която е поставена на нашите хора, е търсене и спасяване на евентуално пострадали граждани. Поне още десет човека продължават да бъдат издирвани. Втората задача е изпомпване на вода“, каза главен комисар Николов.

Той съобщи, че заедно с началника на кабинета на премиера Емил Димитриев ще проведат работна среща с Кризисния щаб.

Освен това по-късно днес от Министерския съвет съобщиха, че правителството ще предостави за 20 т минерална вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства. Това е договорено на оперативна среща между кмета на македонската столица Коце Траяновски и началника на политическия кабинет на министър-председателя Анжелина Тотева, която по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов координира дейността по предоставяне на допълнителна помощ.

Македонският президент Георге Иванов призова за хуманност. Той посети най-засегнатите райони наводнението в Скопие и разговаря с пострадалите.

„Никога не сме се сблъсквали с подобно природно бедствие. Щетите са огромни. Но те ще бъдат възстановени, докато загубените човешки животи - не“, каза Иванов.

Той заяви, че се оказва медицинска помощ, и всички институции работят координирано за отстраняването на щетите от бедствието.

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в събота срещу неделя в Македония. Невръстният Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал Ченто, където има и най-много жертви.