БСП не е продала предварително на ГЕРБ „мача“ за президент, както ги обвини Татяна Дончева, а напротив – самата Дончева е част от статуквото, защото общинските ѝ съветници гласуват с управляващите. Това обяви сутринта по Нова тв председателят на БСП Корнелия Нинова, отговаряйки на вчерашните обвинения на лидерката на "Движение 21".

Емоцията и истерията никога не са добър съветник в политиката. Тази истериия, която стана вчера в студиото ви... - замълча Нинова. До края на интервюто обаче използва още веднъж думат "истерия" по адрес на Дончева. - Оттук нататък лудостта, истерията и инсинуациите на всеки няма да коментирам. Ние имаме работа да вършим. Говорете си, не ми пречите.

Затова пък Миролюба Бенатова не спря да ѝ повтаря (над 5 пъти) името на Мая Манолова, питайки я ако нямат договорка с ГЕРб, защо не са я избрали за техен кандидат.

- Смятате ли, че сте се спрели на най-разпознаваемата кандидатура...

- Не коментирам имена, преди Националният съвет да ги е одобрил - не падна по гръб Нинова.

- Имате ли страх от Мая Манолова... Кой е по-разпознаваемият кандидат - Радев или Мая Манолова в контекста на това, че искате да спечелите изборите - не се отказа журналистката.

- Тия работи за договорки с ГЕРБ не знам кой ги тиражира - каза Нинова. 

- Добре – защо не избирате най-разпознаваемия...- продължи Бенатова. 

- Нищо не е предрешено и няма да ме вкарате в това да обяснявам как ген. Радев вече е избран и е най-подходящият!

Лидерката косвено обвини Манолова, че не са я номинирали 235 общинскси организации, както тя твърди, а 178 - това сочела справката от "Позитано" (всъщност Манолова написа във ФБ, че това е сборното число, като брои и номинациите си за вицепрезидент, б.р.). Накрая все пак ѝ се наложи да каже какво мисли за омбудсмана:

 Изключителен парламентарист, добър омбудсман, кандидат за президент който ще бъде гласуван и одобряван при нас.. Всичко е нормално, обобщи Нинова.

На въпрос тогава защо не я е номинирала, тя каза, че ген. Радев отговарял повече на профила за президент и че сегашният е "опозорил България". Тя обаче заяви, че проевропейската и натовска ориентация на страната не стоят под въпрос.

Далеч по-мажорна стана Нинова, когато си спомни за Бузлуджа:

Бузлуджа беше страхотен показател за това какво се случва в БСП. 60 и няколко хиляди души! Страшна младост! Много млади хора... 

Желание за битка, за победа – това е партията!

Тя обяви, че БСП не само ще се яви, а и ще спечели изборите за държавен глава. На въпроса за разединението вътре обаче и за изявлението на Стефан Данаилов - че стари кучета като Бриго Аспарухов и Юрий Асланов са против нея, тя каза, че няма да ги коментира с медии.

В ефир се включи и Десислава Атанасова от ГЕРБ, колкото да обяви, че БСП са излъгали с прословутото им искане НС да се събере извънредно и да свали мораториума за Белене - правилата за извънредно заседание ги има в конституцията.

Малко по-късно от "Движение 21" коментираха изказванията на Нинова:

"Във връзка с коментарите на председателя на БСП  Корнелия Нинова в предаването „Здравей България” по Нова телевизия тази сутрин, засягащи „Движение 21”, пресцентърът заявява следното:

Между „Движение 21” и БСП е проведена една среща  – на 12 юли 2016 г., в която участваха над 10 души. Темите на разговора бяха обширно разгласени и са публично известни. Самата Корнелия Нинова лично оповести съдържанието на разговора, в който по никакъв начин не са обсъждани конкретни имена на кандидати. Включително и името на Татяна Дончева.

Само броени часове след обявяването на принципната позиция на „Движение 21” за оттегляне от разговорите, тезите ни се потвърждават от случилото се, а напрежението между лобитата в БСП става видно за всички. Въпреки това  е нечестно и недостойно да се прибягва до лъжи и манипулации.

А по отношение съветниците на „Движение 21” в общинските съвети в столицата и в страната – факт е и е допустимо в отделни случаи да подкрепят решения на мнозинството, ако съответстват на нашата програма. Това не ни прави част от управлението по никакъв начин. Опозиционното поведение не се изразява в гласуване против при всеки повод и на всяка цена. Това е добре известно и на съветниците от БСП".