Проблемите в Рио де Жанейро са на всяка крачка по време на олимпийските игри. Сега цял свят взема на подбив организаторите заради зеления цвят на басейните за скокове във вода и мачовете по водна топка. Плуването и нему подобните са наричани понякога и "сини" спортове, но изглежда, че за бразилците няма нищо свято и традициите не важат.

Онзи ден мнозина зяпнаха при вида на басейна за скокове - за една нощ той стана зелен. Беше си син - както подобава... Домакините увериха, че "положението е под контрол", че ще се справят за часове и че проблемът бил предизвикан от бактерия във водата. Те не искали да слагат много хлор, за да не дразни очите на състезателите в съответните спортове.

Вчера обаче зелен стана и басейнът за водна топка. Положението започна да излиза от контрол, протестите станаха още повече, организаторите "взеха мерки", като тръгнаха да гасят пожара с... хлор. Изглежда с твърде много хлор, тъй като ватерполисти се оплакаха, че едва отваряли очите си. Играели почти "на сляпо".

"Почти нищо не виждам, оплака се капитанът на националния тим на САЩ по водна топка Тони Азеведо. - В последната част на мача ни срещу Франция (6:3, бел. ред.) трудно си отварях очите. Та, това са олимпийски игри и не може да правиш такива неща. Хлорът е твърде много."

Според унгарските ватерполисти обаче хлорът не е единственият проблем. Те твърдят, че очите им не са били добре и в първите дни, още преди водата да придобие зелен цвят. Имало и друга причина. 

На по-различно мнение са олимпийските шампиони по скокове във вода Джак Логър и Крис Майърс (Великобритания). Те твърдят, че не усетили разлика, когато басейнът станал зелен. Винаги гълтали по малко вода и на вкус тя била една и съща. От друга страна зеленото им помогнало - промяната подействала добре заради цвета. 

Домакините твърдят, че често мерят химическия състав на водата. Нямало промяна - не и в степен, при която здравето на спортистите да е застрашено и това да се отрази също на тяхното представяне.