Русия разглежда възможността да скъса дипломатическите си отношения с Украйна, съобщи в. "Известия", като се позова на източник от "външнополитическите кръгове в Москва".

Причина са информациите за заловени украински диверсанти в Крим. Според Русия те планирали серия атентати.

Един от вариантите за отговор на Кремъл е закриването на руското дипломатическо представителство в Украйна и отзоваване на дипломатическия състав на посолството.

"Президентът Владимир Путин заяви, че Русия няма да остави без отговор случилото се в Крим. Руският лидер обвини украинските власти в преминаване към терор вместо решение на конфликтите по мирен път. Един от възможните варианти за твърд отговор може да стане скъсването на дипломатическите си отношения. Последната дума обаче има държавният глава, който ще приеме решението въз основа на събраните данни", казва източникът на "Известия".

Същевременно Украйна може при необходимост да разгледа въпроса за въвеждането на визов режим с Русия.

Това заяви външният министър Павло Климкин в интервю за агенция Интерфакс-Украйна.

"Този въпрос има няколко аспекта. Разбира се, трябва отчетливо да контролираме влизането от територията на Русия в Украйна. И го направихме. Сега влизането се извършва само със задгранични паспорти и само през международните и междудържавните пропускателни пунктове. Ако въведем визов режим, ще ни позволи ли това да филтрираме по-ефективно агентите на ФСБ и други руски спецслужби, които ще работят за нашето дестабилизиране? Не виждам еднозначен отговор", каза Климкин.

Според него при въвеждане на визи Русия веднага ще започне пропаганда от рода на това как възрастни хора или деца не могат да видят близките си.

Съветът за сигурност на ООН потвърди позицията в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, кто само Русия се обяви против, предаде агенция УНИАН. Въпросът беше обсъден на закрито заседание, свикано от Киев във връзка със ситуацията в Крим. В момента Украйна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

"Ние сме много благодарни на членовете на Съвета за сигурност, които без каквито и да било съмнения потвърдиха решителната си позиция за териториалната цялост и независимост на Украйна, включително Крим. И ние сме много доволни от това с изключение на една страна, разбира се", каза украинският постоянен представител в ООН Владимир Елченко.

Той помолил руския си колега Виталий Чуркин да покаже доказателства за обвиненията на Русия срещу Украйна за диверсионни действия. От руския представител обаче можело да се чуят само думи.

Телевизия "Россия 24" разпространи снощи видеозапис с признанията на Евгений Панов, който според Москва е оглавявал една от групите украински диверсанти, заловени в Крим. Той заявява, че в групата му имало кадрови офицери от украинското разузнаване. Операцията била планирана от военното министерство в Киев.

Диверсии трябвало да бъдат извършени срещу фериботен терминал, петролна рафинерия в град Феодосия, обекти в град Джанкой, вертолетен полк и химически завод.

Братът на Евгений Панов обаче заяви вчера, че той е бил отвлечен от град Енергодар в Запорожка област, където живее. Но руските власти твърдят, че Панов е влязъл в Крим от Украйна с паспорта си.