Над 70 видни републиканци в САЩ подписаха декларация с искане Националният комитет на партията да спре финансирането на президентската кампания на Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Според противниците на Тръмп неговата некомпетентност и разделението, което предизвиква, излага на риск представянето на партията на изборите на 8 ноември. Те настояват финансите, използвани за кампанията на милиардера, да бъдат пренасочени към кандидатите за Сената и Камарата на представителите.

"Само незабавното пренасочване на всички налични ресурси на Националния комитет на Републиканската партия към уязвимите надпревари за Сената и Камарата на представителите ще предотврати удавянето на партията с надписана от Доналд Тръмп котва около врата", се казва в посланието. 

Те изтъкват, че решението не би трябвало да е трудно, защото шансовете на Тръмп да бъде избран се изпаряват с всеки изминал ден.

"Всичко, което трябва да направя, е да спра финансирането на Републиканската партия", отговори кандидат-президентът.

Сп. "Тайм" писа вчера, че президентът на партийния комитет Рейнс Прийбъс е заплашил да пренасочи средствата от кампанията на Тръмп към битката за Конгреса. Самият Тръмп отрече да е воден подобен разговор.