В свое изявление на сайта на в. “Уолстрийт джърнъл”, генералният директор на ЮНЕСКО и български кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова отговаря на критиките на бившия американски посланик в световната организация Джон Болтън.

“Позволете ми да отговаря на някои изявления по мой адрес, направени от бившия посланик на САЩ в ООН Джон Болтън (“Who Will Lead the United Nations?,” op-ed, Aug. 8).

Обвинението на г-н Болтън, че съм показала “нерешителност и страх” по въпроса за палестинското членство в ЮНЕСКО, просто не е вярно. Решението от 2011 г. бе взето от държавите членки на ЮНЕСКО по време на Генералната конференция, в която аз нямам никаква роля. Въпреки това аз работих в тясно сътрудничество с американското правителство за смекчаване на последствията от това решение.

Винаги съм работила, за да се боря с антисемитизма и подкрепих силна образователна програма за Холокоста, която бе призната от Израел и американските израелски лидери. Миналата година Центърът “Симон Визентал” ми връчи годишната си междунардна награда. 

Що се отнася до подкрепата за мен в Съвета за сигурност, позволете ми да кажа, че съм очарована да бъда кандидат на България за поста генерален секретар на ООН и търся подкрепата на всички постоянни и непостоянние членки на Съвета.

Гордея се със силните си връзки със САЩ и много други страни. В ЮНЕСКО работих в тясно сътрудничество с Държавния департамент и Министерството на търговията в борбата срещу културното прочистване и екстремизма и предотвратяването на незаконния трафик на културни артефакти, с които се подкрепя финансирането на тероризма. Очаквам с нетърпение да продължим напредъка, направен в тези области, през следващите месеци.

Ирина Бокова, Париж”        

Както е известно на последното гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН Ирина Бокова се класира на пето място със 7 гласа "за", седем "против" и един въздържал се. Нов шеф на Световната организация ще бъде посочен едва когато събере всички 15 гласа. Мандатът на Бан Ки Мун изтича на 31 декември т.г.

Препечатваме писмото от "Гласове".