19-годишният боксьор Даниел Асенов започна участието си на олимпийските игри в Рио де Жанейро с победа над аржентинеца Фернандо Даниел Мартинес. 

Двубоят в категория до 52 килограма бе равностоен, но българинът показа класата си в заключителния рунд, за да получи положителен резултат от двама от съдиите в крайното решение - 2:1 (29:28, 29:28, 28:29). 

Така Асенов, известен като Тайсъна от ямболското село Кукорево, се класира за 1/8-финалите, където ще се изправи срещу Мохамед Флиси от Алжир. Мачът е в понеделник от 18:15 часа българско време.

Междувременно спортист номер 1 на България за миналата година Габриела Петрова не успя да се класира за финала в тройния скок в леката атлетика. Петрова започна с фаул, след което записа постижения 13,50 и 13,92 метра, като по-добрия резултат не ѝ стигна да намери място сред най-добрите 12.

Така се простихме с още една надежда за медал в Рио - най-голямата в Царицата на спортовете. Петрова се класира 4-та на световното първенство в Пекин преди година. Миналата пролет обаче и Габриела стана жертва на допинг скандала с препарата мелдоний. За кратко правата й бяха спрени, а после върнати, но тя пропусна световното по лека атлетика в зала в Портланд, САЩ.

Сериозна заявка за титлата в дисциплината даде фаворитката Катерин Ибаргуен от Колумбия, която още с първия си скок преодоля квалификационната норма и записа 14,52 метра. Финалът в дисциплината е в понеделник от 2:55 часа българско време.

Тази нощ Ивет Лалова ще бяга на полуфинал на 100 метра.