Фидел Кастро се появи на публично място по повод 90-ия си рожден ден, предаде АФП, като се позова на кубинската телевизия.

Облечен в бял спортен екип, Кастро, редом с брат си Раул и президента на Венецуела Николас Мадуро присъства на гала вечер, организирана от детска театрална трупа в театър "Карл Маркс" в Хавана. Кадри от проявата бяха излъчени директно по кубинската телевизия. 

Последната обществена проява на Фидел Кастро датира от април, когато той се появи на закриването на конгреса на Комунистическата партия на Куба.

На проявата присъстват и членове на ръководството на Комунистическата партия, членове на правителството, военни, представители на дипломатическия корпус, ветерани от Кубинската революция, участвали в щурма на казармите Монкада. 
При влизането на Фидел Кастро в залата той беше посрещнат от публиката с бурни аплодисменти и скандиране на името му, които продължиха пет минути.

На самия си 90-и рожден ден, който беше вчера, 13-ти август,  лидерът на кубинската революция Фидел Кастро благодари на кубинците за подкрепата и отново критикува американския президент Барак Обама. В дълга статия, озаглавена "Рожденият ден", публикувана в държавните медии, Кастро изразява "най-дълбока благодарност за проявите на уважение, поздравленията и подаръците", които е получил през последните дни.

"Това ми дава силата да отговоря с идеи, които ще споделя с членове на партията и свързани с нея организации", добавя той, цитиран от ДПА. В статията си Фидел припомня за конфронтацията с Вашингтон, докато е управлявал страната, преди да се оттегли през 2006 г. поради здравословни проблеми.

"Направо съм се смял на макиавелските планове на президентите на САЩ", уверява революционният лидер, който, според кубинските служби за сигурност е бил мишена на 634 заговора между 1958 г., година преди идването му на власт, и 2000 г., предаде АФП.

 Фидел критикува Обама за речта му по време на историческото му посещение през май в Хирошима, мястото на първата в света атомна бомбардировка.

"Той не намери думи да поиска извинение за избиването на стотици хиляди души в Хирошима, макар че САЩ знаеха за ефекта от бомбата", пише бившият кубински президент.