За 14-а поредна година Харвардският университет оглави класацията на най-добрите висши учебни заведения в света. Веднага след него са Станфордският университет и Калифорнийският университет Бъркли.

Класацията е на Института по висше образование към Шанхайския университет "Цзяо Тун". В нея са включени 500-те най-добри висши училища в света, като сред тях не присъства нито един български университети. За тази година това е втора класация, която определя Харвардският университет за най-добрият в света. Което не е особена изненада.

В челната десетка попадат само университети от САЩ и Великобритания. Най-доброто висше уилище в Европа е университетът в Кеймбридж, който е на четвърто място. Най-добрият университет в Азия е Токиийският. За него е 20-о място.

500-те най-добри университета са оценени по методологията, призната за най-надеждната в света. Показателите включват например броя на служителите и възпитаниците, спечелили Нобелова награда или Филдсов медал (за особени постижения в областта на математиката), броя на изследователите с висок индекс на цитиране, броя на публикуваните статии в престижни списания и др.

Цялата класация може да се види тук