Гражданският съвет на Реформаторския блок оповести декларация по повод някои от последните актуални събития у нас. Според съвета предаването на Абдуллах Бююк на Турция е незаконен акт, който нарушава българско и международно законодателство. Рформаторите смятат, че правителството отклонява България от евроатлантическия й път и обслушва чужд геополитически дневен ред заради ангажирането си с енергийни проекти от т.нар. "Голям шлем".

Ето какво се казва в декларацията:

Декларация на Гражданския съвет

Гражданският съвет следи с дълбоко безпокойство и загриженост политическите събития от последните седмици.

Предаването на преследвания по политически причини Абдуллах Бююк на турската държава е незаконен акт, който нарушава:

- Конституцията, националното и международното право;

- Правата на човека – забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение, правото на справедлив процес и защита;

- Принципите на правовата държава

- Базисните принципи на солидарността, справедливостта, и хуманното отношение.

Действията на правителството поставят под въпрос основни ценности и принципи, които България защитава като част от цивилизования демократичен свят и като член на ЕС, Съвета на Европа и НАТО. Тези действия, заедно с ангажирането на правителството с енергийните проекти от “Големия шлем” (АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас-Александруполис) обслужват чужд геополитически дневен ред, който отклонява България от евроатлантическия й път и нарушава националните ни интереси.

Гражданският съвет се обявява за сигурност в Черноморския регион и настоява за ангажиране на всички демократични съюзници от НАТО в осигуряване на мира и сигурността в региона. Позициите на премиера по тoзи и други принципни външнополитически въпроси са в разрез с нашето членство в ЕС и НАТО, което предполага солидарност и лоялно сътрудничество между държавите членки.

Гражданският съвет настоява за ясно поемане на политическа отговорност и съвместни действия с нашите евратлантически партньори за решаване на основните проблеми, които представляват заплаха за националната сигурност на България, вместо действия, които унизяват националното ни достойнство и интереси"

Малко по-късно бе оповестена декларация и от Изпълнителния съвет на Блока:

"Реформаторският блок изказва несъгласие с нарушаването на основни принципи, които са водещи за коалицията – за нас те са върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната. Предаването на чуждестранен гражданин на турските власти от миналата седмица е знак за погазването на тези принципи, залегнали включително и в Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България.

Опасността от мигрантска криза не може да бъде предмет на двустранни договорки само между България и Турция. При променената политическа обстановка и засиления мигрантски натиск на българската граница е необходима общоевропейска позиция за бежанската криза, която защитава интересите на държавите на първа линия – България и Гърция.

Реформаторският блок иска изслушване в пленарна зала на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова още в първите дни на новата сесия на 43-тото Народно събрание и държи да получи гаранция, че подобни казуси няма да бъдат допускани отново от МВР, а министър Бъчварова да обясни пред НС мотивите, с които ведомството й погазва върховенството на закона"