Български спортист на олимпийските игри в Рио де Жанейро е извикан на разпит в полицията заради обвиненията на чистачки, че станали обект на агресия от страна на наши състезатели в олимпийското село, съобщи Франс прес.

Не се съобщава име, но се предполага че става въпрос за един от гребците на двойка скул Георги Божилов или Кристиян Василев. За скандала се разчу вчера сутринта в България, а в следобедните часове Българският олимпийски комитет разпространи позиция, в която оправда Божилов и Василев с обяснението, че те и техни колеги от делегацията ни са станали жертви на кражби. Те не допуснали камериерките по тази причина, пък и трябвало да излизат.

"Води се разследване по случая, при който спортист от българската делегация е причинил наранявания на няколко камериерки, работещи в олимпийското село", се казва в съобщението на полицията в Рио.

Една от чистачките дала показания, че инцидентът се случил, докато тя и колежките й влезли в стаята, за да почистят.

"Но спортистът настоял те да напуснат стаята, като ударил една от жените, след което атакувал другите", се казва още в информацията от полицията.

Малко след случката една от жените подава оплакване до администрацията на блока, че е била "обект на агресия", което изобщо не отговаря на истината, според БОК. 

Вчера пък спортният министър Красен Кралев се оплака пред пратеника на в. "Дневник", че изчезнал ръчния му часовник, когато минавал проверка на скенер за влизане в олимпийски обект. Кралев не съжалява, тъй като часовникът бил сувенирен.

Междувременно говорител на организационния комитет на игрите окончателно потвърди, че има случай със заплашени с пистолет плувци от тима на САЩ - всичките олимпийски шампиони индивидуално и (или) на щафети. Сред тях е бил и популярният Райън Лохте - точно в неговата глава било опряно дулото. Полицията в Рио издирва таксиметровият шофьор, возил четиримата. Те са се разделили с портфейлите си. Американците обявиха преди два дни за такъв инцидент, но след това домакините ги опровергаха и изкараха, че спортистите едва ли не си измислили всичко.