"Долината на вълците" е изключително популярен турски филм и сериал за "турския Джеймс Бонд". Новите приключения в него ще бъдат посветени на  опита за преврат на 15 юли, съобщи продуцентът му, цитиран от АФП.

"Долината на вълците" стартира през 2003 г., има няколко кино филма с приключенията на местния Бонд, както и тв поредица със същото име. Любим е на много турци. Същевременно "Долината на вълците" често е обвиняван от неутрални наблюдатели, че е идеологически натоварен, насажда великотурски национализъм, антиамериканизъм, както и антиеврейски настроения.

"В отговор на огромния обществен интерес да направим тв серии или филм след опита за преврат, нашата компания взе решение да произведе "Долината на вълците - Превратът", съобщи в официално изявление на страницата си в туитър компанията "Пана Филм".

Подробности за сюжета липсват, но вероятно в него ще се проследява завръщането на тайния агент и екшън герой Полат Аледар, изигран от Неджати Шашмаз. Той ще се бие с превратаджиите, които искат да свалят добрия президент Ердоган.

Първият филм за Полат се наричаше "Долината на вълците- Ирак". В центъра на сюжета беше нахлуването на САЩ в Ирак и вземането в плен на 11 турски войници от щатски военни части. Турският Джеймс Бонд отмъщава, разбира се.

След това продължи с нов филм със сюжет, газещ по още по-тънки ледове.За действителните събития по завладяването от израелски командоси на турски хуманитарен конвой с помощи за ивицата Газа през 2012 г., флагман беше корабът "Мави Мармара". Филмът предизвика силно напрежение между Турция и Израел, като от Тел Авив имаше и обвинения  в антисемитизъм, които бяха категорично отхвърлени от продуцентите.

"Долината на вълците" винаги е бил възприеман като художествено отражение на амбициозната външна политика на Ердоган.

След преврата властите отчетоха, че трябва да вземат спешни мерки за оправяне на имиджа на страната. Филмите винаги са били силно пропагандно оръжие.