Има и смърт, по-лоша от смъртната присъда, за превратаджиите в Турция, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от в. "Хюриет".

"Смъртната присъда е еднократна смърт. Но има и по-лоша смърт за метежниците. Това е обективният и честен процес", каза той на среща на парламентарната група на оглавяваната от него управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Но допълни, че самият той няма да действа с намерението да отмъщава.

След което изля гнева си върху Фетхуллах Гюлен - живеещия в САЩ проповедник, когото властта в Анкара смята за главен организатор на преврата. Турция иска екстрадирането му.

"Гюлен ще дойде и ще си плати. Ние обаче няма да действаме с чувство за отмъщение, подчерта премиерът. Обаче речтта му бе прекъсвана с възгласи: "Ние искаме смъртна присъда".

Изказването му бе на няколко пъти прекъснато с подобни аплодисменти, твърди "Хюриет".

Дебатът за или против смъртната присъда започна след неуспешния преврат на 15 юли. Президентът Реджеп Ердоган защити идеята за връщането на най-тежкото наказание. Така той предизвика критики от страна на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който предупреди, че това ще доведе до незабавно прекъсване на преговорите за членство в ЕС.

Думите сега на премиера се тълкуват като отмятане от твърдото решение да се върне смъртното наказание. Освен това и президентът Ердоган в последните си изяви не говори за смъртно наказание.