Кандидат-президент от ГЕРБ и кандидат за вицепрезидент от ДСБ или Реформаторския блок е категорично неприемливо. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той припомни, че от ДСБ на няколко пъти са предлагали на ГЕРБ всички формации от ЕНП да подкрепят заедно общи независими кандидати. Това обаче не било прието.

Кънев каза още, че фаворитите на ДСБ от номинираните от реформаторите са Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и Велислав Минеков. Той определи тримата като равностойни опозиционни кандидатури. Освен това и тримата са отхвърлили възможността да бъдат кандидати за вицепрезиденти в двойка с човек от ГЕРБ.

В декларация от ДСБ изразиха загриженост заради непоследователните позиции и послания на българското правителство. Според партията българската външна политика не трябва да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва с цел тяхното "омилостивяване" или търсене на предизборни ползи, защото това е опасно. От ДСБ посочват като примери за порочна политика случаят "Абдулах Бююк" и отстъплението от националните позиции по руските енергийни проекти на Балканите.

"По тези въпроси България следва, като член едновременно на Ес и НАТО да преговаря от позицията на силата и националния интерес... България трябва да прекрати влиянието на борбата между ислямистките движения на Фетула Гюлен и Тайп Ердоган на българска територия. Също така трябва да се прекрати и политическото влияние на Русия върху БПЦ".

Това се казва още в декларацията на ДСБ. От партията подкрепят искането за свикване на КСНС, пред който ще поставят въпроса за недопускане на откриването на изборни секции в Турция "предвид фактическата отмяна на демократичните правила в турския вътрешнополитически живот".