Членовете на Националния съвет на БСП избраха ген. Румен Радев за кандидат-президент на партията. Гласуването се проведе тайно, а другите двама претенденти бяха Таско Ерменков и проф. Румен Гечев. Радев получи 99 гласа, Гечев 38, а Ерменков 13.

Бившият лидер на БСП Михаил Миков се отказа от кандидат-президентската надпревара. Последваха го Илияна Йотова, Марио Трайков и Янаки Стоилов. Така номинираните за кандидат-президент останаха 3-ма.

"На първи тур имаме избрана номинация за кандидат за президент на БСП и това е ген. Румен Радев", съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И уточни, че са гласували 151 членове на Националния съвет на БСП.

"Имаме една недействителна бюлетина и следният резултат: Румен Радев - 99 от 150 гласа, Румен Гечев – 38, Таско Ерменков - 13 гласа, т.е. на първи тур имаме номинация за кандидат за президент на БСП", поясни Нинова.

Лидерът на БСП уточни, че имена на вицепрезидент не са обсъждани на днешното заседание.

Самият ген. Радев е заявил пред пленума, че има сходни виждания за социална политика и суверинитет с БСП. И изтъкнал, че познава Георги Първанов само като президент, а за номинацията му го потърсила Корнелия Нинова. Генералът заяви, че не е съгласен с ГЕРБ, тъй като управляващите са обтегнали отношенията ни с Русия.

"Към мен има условие и то едно – да спечеля тези избори и да работя за България".

Това каза самият Радев след като бе избран. Той допълни, че въпросът за вицепрезидента е много сериозен и ще бъде решен, след като той изложи визията си пред всички евентуални коалиционни партньори.

И допълни:

"Летял съм на всякаква техника и при всякакви условия и винаги съм намирал път към летището".

"Имаме сериозно подготвен самолет, който да му предоставим", репликира го Нинова.

Радев разказа и пред медиите, че е бил взел решението да се пенсионира от ВВС преди да получи предложението от БСП. И допълни, че е дал съгласие на 2 август, след като чул изявления срещу себе си на военна тематика от военния министър Николай Ненчев и на премиера Бойко Борисов.

"Не бих бил лош кандидат за президент, изборът на Националния съвет на БСП не е предрешен".

Това заяви пък Таско Ерменков. И допълни:

"Там от трибуната заявих, че ние сме единствената партия, която може да си позволи да издигне толкова много кандидати за президент. Питам, кои са другите такива и защо мълчат досега и защо го търсят през деня с фенер, както Диоген човека".

В платформата на БСП за президентския вот е записано, че президентът трябва да е приятелски настроен към Русия, да участва във формирането на европейската и международната политика, да работи за изгражането на социална държава, да обединява нацията и да отстоява националните интереси.

"Днес вече БСП има кандидат, дано той да бъде успешен".

Това заяви Янаки Стоилов. Попитан дали е състезанието било честно, той посочи, че е имало много събития на това заседание на Националния съвет на БСП.

"Аз представих тези ангажименти, които смятам, че кандидатът от името на социалистическата партия трябва да поеме пред българските граждани", каза Стоилов.

И призна, че едва ли е можел да разчита на последователна и искрена подкрепа на ръководството на партията.

"Затова мисля, че в този случай трябваше да се поставят всички въпроси не само за изборите, но и за съдбата и бъдещето на БСП след тях", каза Стоилов.

Националният съвет на БСП отхвърли точката за кадрови промени в Изпълнителното бюро на партията. Миналата седмица членовете на ИБ Костадин Паскалев и Юрий Асланов подадоха оставки, но лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че не ги приема. Паскалев и Асланов бяха застъпници на номинацията на Мая Манолова за кандидат-президент на БСП.

Дневният ред на заседанието включва оценка на мандата на президента Росен Плевнелиев, утвърждаването на политическата платформа на БСП, формула за участие в президентските избори и определяне на кандидат на БСП.

Някои от членовете на съвета направиха кратки коментари преди началото на заседанието. Депутатът Жельо Бойчев заяви, че ще подкрепи ген. Румен Радев за кандидат-президент, но според него е по-важно това, че БСП обсъжда редица имена, които имат качества за поста държавен глава. Бойчев изтъкна, че соцпартията е единствената, в която се провежда реален и демократичен избор за кандидат и е нормално да има различни симпатии.

"Когато е лична дискусията, винаги има и емоция. Аз считам, че отговорността на колегите в Националния съвет ще надделее в тази ситуация, с оглед на важните политически задачи, които имаме всички и целта, която сме си поставили, а тя е спечелване на тези избори", заяви Бойчев.

Той отбеляза, че БСП трябва да избере най-подходящия кандидат, който да получи най-голяма широка обществена подкрепа, да получи гласовете на по-голямата част от българското общество, която не харесва и Бойко Борисов, и управлението на ГЕРБ в страната.

Членът на ИБ Весела Лечева заяви, че очаква задълбочено и аналитично решение относно кандидатурата, с която БСП ще се яви на президентските избори.

"Очаквам да заговори опитът и мъдростта, да сме си извлекли поуките от досегашните ни неуспешни представяния и да отидем напред мобилизирани и уверени, че можем да победим", заяви Лечева.

И тя изтъкна, че се надява БСП да подкрепи кандидатурата на ген. Радев.