Германският треньор на националния отбор по кану-каяк Щефан Хенце (35 г.) загина при нелеп инцидент в Рио де Жанейро, но дари живот на четирима бразилци. 

“Неговите сърце, черен дроб и двата бъбрека са трансплантирани успешно. Така Щефан Хенце спаси четири живота”, съобщи днес Роберта Наполис, говорителка на Националния институт по кардиология, цитирана от германските медии. 

Трагедията с Хенце се разигра в нощта срещу петък, 12 август. Той и състезател от националния отбор на Германия по кану-каяк са пътували с такси към олимпийското село в Рио де Жанейро. Автомобилът катастрофира, Щефан излита през предното стъкло и получава тежка черепно-мозъчна травма.

Той незабавно е откаран в болница, където претърпява сложна операция. Първоначалните данни за състоянието му са обнадеждаващи, започва подобрение.

Узнали трагичната вест за катастрофата, неговите родители незабавно поемат към Рио и са неотлъчно до сина си до сетния му час. Той умира в понеделник, 15 август.

Приживе си е извадил дарителски паспорт - в случай на смърт органите му да бъдат експлантирани и присадени на нуждаещи се. Родителите изпълняват желанието му и веднага дават писмено съгласие за трансплантация, което не са длъжни да направят.

“Семейството на Щефан Хенце прояви жест на огромна щедрост. Така бяха спасени четирима обречени”, заяви за в. “Глобо” Алехандре Сицилиано, завеждащ хирургията на Националния институт по кардиология.

След оповестяването на тъжната вест за кончината на Хенце всички национални знамена на Германия в Рио бяха спуснати в знак на траур. В сградата на института “Гьоте” беше поставена книга за съболезнования.

Германия е в покруса.