Чужди граждани са се скарали снощи на автобусната спирка срещу входа на приемния център Харманли и скандалът е прераснал в сбиване. По време на конфликта един от чужденците е прободен в областта на гърдите, съобщават от Държавната агенция за бежанците, цитирани от БГНЕС. Афганистанският гражданин вече е извън опасност за живота. 

За инцидента се обадила на телефон 112 от собственичката близкото заведение. Така пострадалият бил откаран незабавно в близкото лечебно заведение, което може би спасило живота му.

Към момента състоянието му е стабилно.

От ДАБ допълват, че патрул на РУП-Харманли е пристигнал веднага на мястото на инцидента е установил, че чужденците са афганистански граждани, които са подали молба за закрила, регистрирани и настанени в центъра. Лицата са с установена самоличност. Нападателят, използвал хладно оръжие, е идентифициран и задържан.

В момента се провеждат следствено-процесуални действия. От МВР допълват, че са предприели превантивни засилени мерки за сигурност с патрули и жандармерия около всички териториални поделения на ДАБ в страната

Както клуб Z писа, в центровете от подобен тип редовно възникват конфликти - понякога кървави - между двете най-многочислени групи: сирийци и афганистанци. Те имат изконна вражда поради верски различия. Отделно състоянието не нещата се влошава, тъй като не са свикнали да употребяват алкохол. При престоя им в България, където са на свободен режим, те обаче се напиват.

Същевременно бе съобщено, че 1543 мигранти са поискали закрила от ДАБ само през юли тази година. За първите 7 месеца молбите за закрила са 9388, а ако темпото на увеличаване на мигрантския натиск се запази през периода август-декември, може да се окаже, че 2016 г. ще е рекордна по брой бежанци намиращи се или преминали през България.