Русия трябва да създаде Министерство по въпросите на децата и подрастващите, заяви известният актьор и режисьор Никита Михалков, цитиран от ТАСС. То трябва да разработва и контролира държавните програми за възпитанието и образованието. 

В момента на децата се предлага безкраен поток от най-разноцветна, често лъжлива информация за Русия, ролята й в света, културата й, ценностите и традициите, смята Михалков, който оглавява и Съюза на кинематографистите. Това трябвало да се коригира.

Михалков не уточнява какви трябва да бъдат корекциите. Нюз.Ру обаче припомня, че преди два месеца той заяви за намерението си да построи Културно-просветен център "Цитадела" на река Ока. Организацията трябва да е противотежест на екатеринбургския "Елцин-център", където съзнанието на децата и младежите било подлагано на разрушение. Там само прожектирали 10-минутни анимационни филми, от които ставало ясно, че всичко преди Борис Елцин било мерзост, кръв, мръсотия, предателство и робство, а животът в Русия започвал от 90-те години на ХХ век. А преди разпадането на СССР децата били възпитавани в патриотизъм.

За борба срещу лъжливата информация бе и създадената през 2009 г. Комисия по противодействие срещу опитите за фалшифициране на историята в ущърб на интересите на Русия. Тя бе към президента, но просъществува само до 2012 г.