Странният случай с американските плувци на олимпийските игри в Рио де Жанейро придоби интересен обрат. Олимпийският шампион Райън Лохте и още трима негови колеги  са уличени в лъжа по “разкритието”, че са ограбени и заплашени с пистолет на бензиностанция в Рио.

Вчера Джак Конгър и Гънар Бенц буквално бяха свалени от самолета за родината си, за да дадат показания. Същата заповед имаше и за звездата Лохте, но той вече бе отпътувал за САЩ. Когнър и Бенц отидоха в полицейски участък, бяха разпитани и чак след това пуснати да си заминат.

Първоначалната версия отпреди дни на плувците беше, че били спрени от фалшиви полицаи, които им взели портфейлите, а Лохте, близък приятел на Майкъл Фелпс, усетил дулото на пистолет в слепоочието си. Това станало в ранните часове на миналата неделя, след като четиримата (без Фелпс) ходили на парти и се прибирали в олимпийското село с такси.

Домакините поставиха версията под сериозно съмнение. То бе породено и от противоречие в думите на Лохте. Той първо разказал пред разследващи униформени версията за лъжеполицаите. Спрели таксито, извадили ги от колата и събрали парите им. В интервюта за щатски медии обаче застъпил друга теза: спортистите били ограбени на бензиностанция.

В Рио бе разпространено и видео от завръщането на карето купонджии в селото. Там личи, че те се смеят и шегуват, поведение, което не кореспондира с шок от въоръжен грабеж.

Реакция последва от бензиностанцията, от таксиметровата фирма, стигна се до преглеждане на още видеозаписи...

Заключението е, че случай има, но той съвсем не е такъв, какъвто го изкарват плувците.

Според полицията в Рио, един от янките счупил вратата за тоалетната на бензиностанцията. Служителите поискали да плати щетата, но той отказал, станала кавга и сбиване, след което плувците избягали. 

Сега бразилската полиция иска извинение и оттегляне на думите на Лохте и компания, в противен случай заплашва за подведе американците под отговорност за лъжливи показания.

“Не се налага никакво извинение, опитва да балансира Марио Андрада, говорител на организационния комитет. - Тези момчета са искали да се позабавляват. Те идват тук да представляват своите страни и са поставени под огромно напрежение. Нека просто оставим случая така. Понякога човек прави неща, за които после съжалява.”

Интересен случай имаше и дамската щафета на САЩ на 4х100 метра в леката атлетика. Американките изтърваха палката и сензационно не стигнаха до финала. Последва обжалване, че бразилките попречили на своите съпернички. Протестът е уважен и на тима на САЩ се дава нов шанс - четирите ще излязат на пистата сами и ще трябва да бягат за време. Ако дадат по-добър резултат от този на Китай, отиват на финал.