ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ - Лидерката на крайнодесния Национален фронт на Франция Марин льо Пен обяви, че е готова да образува нова политическа група в Европейския парламент, която да включва подобни формации от Австрия, Белгия, Италия и Холандия.

Петте партии имат общо 38 депутати. За съставянето на група са необходими минимум 25 депутати от седем държави-членки. Льо Пен каза, че „няма никакви притеснения“, че ще намери съмишленици от още две страни.

„Броят на възможностите ни правят изключителни оптимисти,“ каза тя. Националният фронт излезе първа политическа сила на европейските избори във Франция в неделя с 25 на сто от гласовете. Той увеличи местата си в Европейския парламент на 24 - осем пъти в сравнение с предишния мандат.

Толкова места спечели и еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж, която също излезе първа с над 27 на сто от вота.

Фараж обаче не иска да го свързват с Льо Пен и компанията й заради крайнодясната й репутация. Той се опитва да образува своя група, привличайки част от общо 101 новоизбрани и нерегистрирани депутати в 751-членния парламент.

Същото прави и Льо Пен. Тя вече успя да вземе при себе си четиримата депутати от италианската Северна лига на Матео Салвини. Досега те  принадлежаха към доминираната от Фараж група на Европа на свободата на демокрацията. 

Салвини се яви на обща пресконферениция с Льо Пен и потвърди, че се присъединява към нея. С него бяха още лидерът на холандската Партия на свободата Геерт Вилдерс, Харалд Вилимски, депутат от едноименната австрийска партия и колегата му Геролф Аннеманс от белгийската крайнодясна партия „Влаамс беланг“ („Фламандски нтерес“)