Американският президент Барак Обама ще се срещне с новоизбрания си украински колега Петро Порошенко на 3 юни във Варшава, съобщиха от Белия дом.

В понеделник Обама тръгва на европейска обиколка. Тя започва от Полша. Там американският лидер ще увери източноевропейските съюзници, че САЩ няма да допуснат агресия от страна на Русия.

От Полша президентът ще замине за Брюксел, където ще участва в срещата на върха на Г-7 - седемте най-развити икономики в света. Форумът заменя този на Г-8 - седемте най-развити страни плюс Русия, която трябваше да се състои в руския курорт Сочи. Той обаче пропадна, след като "голямата седморка" бойкотира Москва заради руската агресия в Украйна.

Последната спирка в европейското турне на Обама е Франция. Той ще участва в честването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия на западните съюзници, отворил втори фронт срещу нацистка Германия. Там е поканен и руският президент Владимир Путин. Петро Порошенко също получи покана за юбилея от френския президент Франсоа Оланд. Новият украински лидер се надява първата му среща с Путин да бъде именно във Франция.

Със сигурност във Франция Обама няма да се срещне на четири очи с Путин. Това бе нееднократно потвърдено от Белия дом. Руският президент няма да се види и с британския престолонаследник принц Чарлз, който сравни действията му в Украйна с тези на Хитлер през Втората световна война. 

Снощи пък Обама очерта външнополитическите си виждания за оставащите му две години начело на САЩ в реч, произнесена във военната академия в Уест Пойнт, предаде АП.

"Съединените щати трябва да бъдат лидери на световната сцена, но също така да бъдат сдържани, преди да се впуснат във военни операции в чужбина. САЩ ще използват сила, когато е необходимо, но Америка е по-силна, когато не действа сама", изтъкна държавният глава.

Той има намерение да работи с Конгреса, за да увеличи подкрепата за сирийската опозиция, която според него е най-добрата алтернатива на фона на терористите и на диктатора Башар Асад.

Обама призовава Конгреса да подкрепи фонд за борба с тероризма на стойност 5 милиарда долара, който би подпомогнал на Йордания, Ливан, Турция и Ирак.