Два фестивала в Сливенско бяха почетени от правителствени и партийни гости в почивния ден. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпровождан от министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на туризма Николина Ангелкова бяха гости на Международния фестивал на народната носия. Той се провежда в Жеравна от 2008 г. по идея на Христо Димитров, продуцент на ансамбъл „Българе“.

Правилата задължават всички посетители на Жеравна в двата дни на фестивала да са облечени в народна носия и да не ползват мобилен телефон, както и каквито и да било предмети на възраст по-малко от 150 години. В това число се включват фотоапарати, часовници, пластмаса. Според Цветанов това кара хората да се чувстват като едно семейство и създава нова ниша в туризма. Като пример той посочи Златоград , който вече е наложил като традиция празника на родопското чеверме.

В съботния ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ е гост и на традиционния събор на каракачаните на Карандила, който тази година навършва 25 години.