И това доживяхме - националният отбор на Германия загуби мач с дузпи. Така Бразилия стана олимпийски шампион по футбол за първи път в историята. Домакините на игрите спечелиха най-желаната си титла в Рио след 1:1 в редовното време и 5:4 при 11-метровите удари на ст. "Маракана".

Звездата на "Барселона" Неймар вкара за 1:0 изумителен гол от пряк свободен удар, а после реализира решителната дузпа. "Селесао" взе частичен реванш за унизителното 1:7 в полуфинала на световното преди две години на същия стадион.

През 1984-та, 1988-ма и 2012 г. бразилците достигаха до мачовете за титлата на олимпиади, но неизменно губеха. 

В 27-ата минута Неймар даде аванс за домакините след перфектно изпълнение на пряк свободен удар. Германците изравниха в 59-ата чрез капитана си Макс Майер, който се разписа със силен удар от границата на наказателното поле.

Отборът на Бразилия, воден от селекционера Роджерио Микале, имаше превъзходство през по-голямата част от игровото време, но не успя да достигне до решително попадение. Докато германците на три пъти имаха малшанс техни удари да срещнат гредите. Маншафтът бе представен от младежкия си отбор, а и в тима на "златистите" повечето футболисти бяха на 21-22 г.

При дузпите Нилс Петерсен пропусна за Германия, като вратарят Вевертон спаси удара на нападателя на "Фрайбург". Преди това всичките четири изпълнители за Бундестима бяха точни. За Бразилия Неймар реализира решителната пета дузпа, а преди него Ренато Аугусто, Маркиньос, Рафиня и Луан също се разписаха във вратата, пазена от Тимо Хорн. Германия участва за първи път на финал на олимпийския турнир при мъжете.

В мача за бронзовите медали Нигерия победи Хондурас с 3:2.