"Европа иска да напише нова глава след гласуването във Великобритания за напускане на ЕС и да се фокусира върху общата отбрана, сигурността и икономическия ръст", заяви днес италианският премиер Матео Ренци, цитиран от АП.

Той говори след минисрещата си с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Ренци бе домакин на разговорите между лидерите на трите най-силни икономики в еврозоната. Те се състояха на остров Вентотене край Неапол и се смятат за подготовка за срещата на върха на ЕС в Братислава на 16 септември, посветена специално на "Брекзит".

Оланд наблегна специално върху общите усилия за отбрана на Европа след серията смъртоносни атентати във Франция и други страни на континента.

Тримата лидери дадоха пресконференция на борда на италианския самолетоносач "Гарибалди", който координира операциите на ЕС по спасяване на мигрантите в Средиземно море.

А остров Вентотене е смятан за една от люлките на ЕС. На това място италианският интелектуалец Алтиеро Спинели, заточен там през 40-те г. на ХХ век от фашисткия режим на Мусолини, създава "Манифеста от Вентотене". Тази творба призовава за федерация от европейски държави с цел противопоставяне на национализма, довел Европа до война. Манифестът е считан за основа на европейския федерализъм.

Преди да се качат на "Гарибалди", Ренци, Меркел и Оланд положиха на гроба на Спинели на Вентотене венци от сини и жълти цветя, символизиращи ЕС.

Тримата лидери положиха синьо-жълти букети на гроба на Алтиеро Спинели.

Италианският премиер покани гостите си именно на този остров, за да припомнят на Европа нейните оснополагащи идеали.а ефектите от "Брекзит". Преди срещата той заяви, че ще обсъди с Меркел и Оланд как да бъде отлепена Европа от дъното.

Официални представители на ЕС и Германия се опасяват, че британският вот от 23 юни може да доведе до референдум в Холандия, която е една то страните основателки на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Изправена пред съществени рискове, Меркел иска да бетонира една "по-добра Европа". Ренци иска Италия да има силен глас в оформянето на Съюза след "Брекзит". Според френски диплломати Оланд иска удвояване на инвестиционния план на ЕС.

Тримата лидери обаче имат разногласия по въпроса как да бъде постигнат икономически растеж.  Франция подкрепя позицията на Ренци срещу строгите икономии. Германия изглежда решена да се противопостави срещу всеки опит за подхопаване на мерките за ограничаване на дефицита и ръста на дълга. Италия се стреми към по-голямо европейско единство след "Брекзит", но Меркел е по-притеснена за целостта на 27-членния вече блок.

Маратонът на Меркел

За германската канцлерка започва една изключително тежка седмица, през която тя ще се срещне с общо 15 европейски лидери.

На 24 и 25 август Меркел планира да посети Естония и Чехия. На 26 август тя ще бъде във Варшава за среща с лидерите на Вишеградската четворка, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария. По-късно същия ден в Германия канцлерката ще разговаря с премиерите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания. А ден по-късно ще приеме българския премиер Бойко Борисов и голегите му от Словения, Австрия и Хърватия.