Въпреки проблемите, възникнали около преференциалното гласуване евровота зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова, която е основният автор на новия Изборен кодекс смята, че политиците не трябва да се отказват от тази възможност.

В кулоарите на парламента Манолова обясни, че очевидно разяснителната кампания относно преференциалното гласуване не е билда достатъчна и за това част от избирателите не са били наясно как точно да се възползват от него. Манолова каза още, че феноменът 15/15 в листата на "Коалиция за България", който направи Момчил Неков евродепутат, се среща в листите на всички партии, чиито номер в бюлетината е от 1 до 17.

Според зам.-шефката на парламента са възможни разговори за някакви промени в бюлетината с цел да се избегнат подобни проблеми. Тя обаче смята, че цялата шумотевица около 15/15 вече е изиграла съществена роля за информирането на гражданите относно преференциите.

Да се отказваме от преференциите заради технически проблеми не е добър вариант, заяви Манолова.

Според нея да се свързва отбелязването на преференции с контролиран вот, както направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, е несъстоятелно. Манолова посочи, че водачът на листата Томислав Дончев има около 100 000 преференции, което по логиката на Борисов би трябвало да означава, че тези гласове са купени.

"Решението за това дали Неков ще стане депутат ще бъде негово и на организацията, която го е издигнала", каза още Манолова.

В ДПС за пореден път се обявиха против преференциите. Неофициално в кулоарите на Народното събрание депутати от движението коментират, че те не са показател за това кой кандидат е по-качествен. Според тях на евровота единственото, което преференциите са показали, е кое лоби в дадена партия или коя партия в дадена коалиция са по-силни.