Изоставен град в Северна Италия ще се превърне в бойното поле на състезатели от цял свят - за Световното първенство по криеница. На 3 и 4 септември за седма поредна година десетки ще се крият в горите на Ломбардските Алпи.

Чарът на състезанието се крие и в мястото - градчето Консонно, на четиридесет километра от Бергамо, Монца и Милано. Надморската му височина е 692 метра и гледката, която се разкрива, е вълшебна – завоите и праговете на река Ада и потъналите в зеленина градчета, намиращи се надолу по склоновете. Точно заради тази величествена гледка в средата на миналия век граф Марио Баньо – строителен предприемач от Милано, решава, че тук ще построи своя Лас Вегас, Градът на игрите. Действа с въображение и размах: най-напред магистрала, която дава удобен и бърз достъп до града и по която тръгват големите багери и кранове, с които се разрушават всички стари сгради на Консонно; оставени са само гробищата и църквата. 

А после започва приказката – строят се луксозни хотели, магазини и ресторанти, набляга се и на екзотиката - китайска пагода, средновековен замък, спортът – тенискортове, фугболно и голфигрище... И ако в  началото местните жители помагат на строителите, в момента, когато събарят оборите край градчето, докато животните са вътре в тях, метните се отдръпват и повечето напускат града. Но графът не се спира и продължава да се вихри – някакъв хълм спира погледа – да се взриви! И го взривяват.

В първите месеци след като проектът е завършен, наистина има наплив на туристи. До момента, когато започват първите  свлачища: през 1976 пътят до Консонно е прекъснат от свличането на огромни земни маси. Графът не се предава, възстановява го и се опитва да върне туристите през 1981 година. Но този път не се получава – туристите се страхуват, а и местните започват постепенно да напускат. Сградите са изоставени, луксозният, изискан хотел е превърнат в старчески дом. През 1995 година в него умира амбициозният граф Марио Баньо. Градът вече прилича на призрак.

Но след няколко седмици това ще го превърне в най-доброто място за Световното първенство. Записванията продължават. Предизвикателството е да бъдеш на открито през цялата година и да се скриеш за два дена. Както твърдят организаторите – криеницата освобождава. Навярно затова през 2014 година Олимпийският комитет за Токио 2020 година е проявил интерес към тази дисциплина, която всъщност е най-древната игра в света.