Не искам да контролирам обществените поръчки, освен ако не влияят на начина, по който се възприема Министерството на образованието и науката (МОН). Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по повод скандала с обществена поръчка в министерството от преди няколко дни. Чрез поръчката министерството трябваше да рекламира своята дейност и предстоящите европроекти за 2 млн. лв през следващите 4 години. Това трябваше да стане чрез брошури, значки, тениски, чадъри и други материали, които традиционно се поръчват за разгласяване при подобни случаи. Сред рекламните материали обаче имаше антистрес топки, запалки, стъргалки за лед за кола и др.

Кунева призна, че не е била наясно с поръчката.

"Ако политическият орган, какъвто съм аз във всяко едно министерство прави обществените поръчки, а държи администрацията встрани, това е много лошо. Обществената поръчка трябва да бъде абсолютно чиста от влияние. Аз не искам да контролирам обществените поръчки. Човекът свързан с обществените поръчки, на който подчертавам аз изключително много вярвам, на опита му, това е главният секретар", каза Кунева.

Тя каза още, че ще включи пи ар екипа на МОН в обсъждането на артикулите за реклама на министерството, но не може да има свръх очаквания от хора, на които рекламата не е част от длъжностната характеристика. Според Кунева рекламата може да се направи по-добре, ако с това се занимава рекламна агенция.

"Няма такава практика в България, вероятно, за да не се оскъпяват нещата допълнително. Когато се правеше популяризирането на правата на потребителите, това не се правеше от ЕК, а през агенция, рекламна, която направи целия дизайн на това как да се популяризират тези права", обясни Кунева.

Друга причина за спирането на поръчката била създаването на позитивно отношение към европейските средства.

"Съжалявам, че единствената седмица, в която бях в отпуска беше седмицата, която тази обществена поръчка беше на страницата на МОН", каза Кунева.

Тя обясни, че Европейският съюз държи да има знак, че отпуснатите пари по оперативни програми не са по благоволение на едно или друго правителство или един или друг министър.

"Да не би някой да забрави, че дограмата в училище е поправена на тази оперативна програма. Това е абсолютно изискване, за да можем ние да имаме на разположение тези европейски средства", каза Кунева.

По отношение на запалките, които са част от рекламните материали на спряната обществена поръчка Кунева посочи, че в администрацията те са предложени от Дирекция "Структурни фондове".

Преди няколко седмици се разбра, че в края на март правителството е приело "Решение за приемане на Отчет за изпълнението на Плана за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. за периода ноември 2015 – януари 2016 г." Точката е докладвана именно от Кунева. По този план са били раздадени 40 хил. лв. на медии, за които се твърди, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.