Места във влаковете има, а лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин е подминавал празни места, преди да седне на пода, демонстрираха днес чрез видео Virgin Trains, една от ключовите частни жп компании във Великобритания.

Казусът звучи безумно без следващите обяснения. Джеръми Корбин има проблем - след Брекзит две трети от опозиционния му кабинет в сянка подадоха оставка, а партията гласува срещу него вот на недоверие. След по-малко от месец той ще трябва да се пребори отново за мястото на лидер. Така той на практика е в предизборна кампания и всяка негова реплика се следи отблизо.

На 16-и август щабът му публикува любопитно видео, в което Корбин пътува над 3 часа на пода във влака на път за дебат с опонента си Оуен Смит. Кадрите не са случайни - лидерът на лейбъристите, седнал като другите, които не са могли да си намерят място...

"Истината е, че няма достатъчно влакове - трябват ни повече, а те са и много скъпи", заявява той. И задава ключовия въпрос: "Това не е ли добър аргумент за одържавяване на железниците?"

Не, отговарят от Virgin Trains, защото места във влака на Корбин е имало и той дори е седнал 45 минути след като се е качил. 

Видеото на политическия лидер изглежда е било планирано - заедно с него се качва и независим кинаджия, който всъщност заснема клипчето. Това става на 11 август около 11 ч. Във влака не просто има места - Корбин невъзмутимо подминава няколко празни. Без да се броят резервираните, на които можеш да седнеш, ако още не са заети. За доказателства Virgin Trains предлагат кадри от вътрешните камери на влака:

Създателят на първото видео, Янис Мендез, който пътува и снима кампанията на Корбин, обяснява, че местата всъщност били заети с чанти и якета. Жена, споделила снимка с дъщеря си и лидера на лейбъристите, също потвърждава неговата версия и твърди, че е седяла на пода до него. Същевременно източници от партията обясняват, че Корбин е подминал празни места, защото искал да седне до жена си. Virgin му предложили място в първа класа, което той отказал, а после го дали на друго семейство, за да освободят място за него.

Какво точно се е случило в английския влак, не е ясно. Едно нещо е сигурно - битката за лидер на Лейбъристкта партия ще бъде жестока.