Министър-председателят Пламен Орешарски направи извънредно изявление по БНТ, в което изрази възмущение от робските условия, при които работят миньорите в Бобов дол. Премиерът пое ангажимент да изпрати всички държавни контролни институции на проверка не само в конкретното предприятие, но и във всички индустриални гиганти.

Ние сме правителство на социалната отговорност. Няма да търпим повече това!“, закани се Орешарски.

Мандатоносителят Сергей Станишев, който е лидер и на БСП, и на Партията на европейските социалисти, поведе в столицата Марш за социална справедливост. Той застана пред хиляди труженици от страната и поиска спешни действия от кабинета:

Долу дикенсовия капитализъм! Долу олигарсите, които потъпкват трудовия човек! Точка!

Левият вестник на България излезе със специален брой. На първа страница имаше само чернобяла снимка от опашката пред задължителния магазин за миньорите в Бобов дол. И надпис:

„No Pasarán!".

Стотици първични партийни организации изпращат писма на възмущение. Леви интелектуалци правят флашмоб пред Министерството на труда и социалната политика и настояват държавата да наложи на въпросния бизнесмен да спазва социалните права на работниците. Обсъждат денонощно темата във фейсбук...

Упс! Не е ли точно така? Не, не, вие сте се объркали, не съм аз. Преди няколко седмици чух с ушите си Сергей Станишев:

"Има нужда от нова Европа, която залага на социалната защита. Искаме истински социален съюз", каза червеният лидер.

На първи май бях и на традиционния митинг на левицата в чест на Деня на труда.

"Преди повече от 128 години хората излязоха на протест, защото казаха стига. Не може да има само печалби, без социални права. Не може да има развитие, без да се грижим за човека", каза тогава от трибуната Илияна Йотова.

Тогава си е било за тогава. Днес сигурно си имат други по-важни проблеми. Разсрочват задължения на същия бизнесмен, чийто работници „им гласуваха“. За да продължи да има работници, които да продължат да им гласуват.

Е, човещина, социални права, едно друго... то с миньорите така трябвало.

Вие виждали ли сте миньор да чете вестник!“, както каза Мария Пиргова.