Най-близката звезда до нас - червеното джудже Проксима Кентавър, има планета, откриха астрономи. Тя се нарича Проксима Б.

Намира се "само" на 4,25 светлинни години от Земята - за сравнение, Слънцето е на малко повече от 8 светлинни минути, а галактиката ни е с диаметър 100 000 светлинни години. Марс, до която само теоритично можем да стигнем за 40 дни, е само на 3 светлинни минути, което означава, че със сегашните технологии пътуването до Проксима Б ще отнеме около 19 199 години.

Планетата обикаля звездата само за 11 дни. Смята се, че тя е от скалист тип, подобно на Земята, но по-масивна. Най-важното - Проксима Б се намира в т.нар. обитаема зона на Проксима Сентаури, където не е твърде студено или твърде топло за наличието на течна вода. Което пък може да означава извънземен живот.

Тя обаче има и своите недостатъци - денят на планетата всъщност е по-дълъг от годината, т.е. се върти по-бавно около собствената си ос, отколкото около звездата си. Един ден е равен на 83 земни. Според астрономите, това означава, че на планетата едва ли има сезони.