Лично Христо Стоичков, един от собствениците на ЦСКА-София, представи новия старши-треньор на отбора Едуард Йорданеску. 38-годишният специалист е син на Ангел Йорданеску-Генерала, бивш треньор на "Стяуа" и националния тим на Румъния. Той пристигна вчера и първо се срещна с фенове на стадион "Българска армия".

"За мен е голяма чест след по-малко от два месеца да съм пак в България и да представя новия старши-треньор на ЦСКА. Треньорът на ЦСКА е една личност, на която сме се спрели всички заедно, започна Камата. - На всички е ясно, че хора, които са били близо до него, близо до баща му и други мои колеги, ми дадоха пълната информация и се спряхме на него. Човек с ясни идеи, който знае каква дисциплина трябва да има. Затова, Еди, добре дошъл в ЦСКА, желая ти много успехи и дано в края на годината бъдеш толкова весел, колкото и днес."

Стоичков допълни, че сред съветниците му са били Георге Хаджи и Джика Попеску. 

Легендата имаше и друга роля на брифинга днес - той обяви трима директор в ЦСКА-София. Това Пламен Марков (спортен), Трифон Попов (финансов) и Димитър Пенев (почетен президент). Трифон Попов заемаше същата позиция в "Литекс" и е приближен на Гриша Ганчев.

Събитието на деня обаче беше представянето на Йорданеску.

"Няма ли дисциплина, няма ли организация, е най-трудно. Затова на мен ми е било лесно под ръководството на Димитър Пенев, на Манол Манолов, затова сме постигнали успехи. Без дисциплина няма успехи. И без желание не става. От днес за утре няма да стане. Ние няма да се бъркаме в работата на треньора, той носи отговорност да избира футболистите и те да играят така, както тренират през седмицата, добави Стоичков. - В съвременния футбол резултатите показват накъде трябва да се поеме. Не е нещо ново да се сменят треньори. За да се спрем на даден треньор, той не е вчерашен. Лесно е, когато имаш учител като неговия баща. Няма значение кой го е довел. Всички взехме решението."

Стоичков увери, че вратата на ЦСКА не е затворена за подалия оставка Христо Янев. Обстоятелствата наложили промяната - липсата на резултати. Това не значело, че Янев не става за треньор. Отборът имал нужда от промяна.

"За мен е страхотен ден, защото днес се присъединявам към страхотното семейство на ЦСКА, започна Йорданеску-младши. - Голяма чест е за мен да съм тук и да стоя до такива легенди на българския футбол, до такива характери. Знам много добре, че идвам в клуб с големи традиции, страхотни фенове и знам, че ни чака много работа. Да съм в такъв клуб - с купи и успехи, е отговорност. Но аз съм готов да я понеса. Благодаря на собствениците, на борда, на хората до мен за доверието. Убеден съм, че заедно можем да постигнем много. Обещавам, че ще използвам всички свои знания, за да успеем. Аз съм израснал в подобен клуб - "Стяуа" (Букурещ). Наясно съм за какво става въпрос, защото "Стяуа" също има много фенове и успехи."

Той разкри, че е гледал всички мачове на ЦСКА от новия сезон. Гледал е също "Лудогорец" и "Левски". Не било проблем, че не е правил подготовката и селекцията на ЦСКА, но иска в отбора си 2-3 попълнения.

"Искам да обещая нещо на феновете - ние ще играем всеки мач за победа. Тази философия идва от историята на ЦСКА, ние трябва да сме атакуващият отбор, дефанзивнате игра не отговаря на философията ни. Няма нищо сигурно, но във всеки мач ще излизаме за победа. Това е сигурно. Не очаквайте от мен да правя чудеса, това е дълъг процес. Аз съм млад, но познавам работата си много добре. Трябва ни време. Ако нямаше нужда от корекции, нямаше да съм тук. Не искам да говоря индивидуално за футболистите, не е моментът сега. Моята методика е като за топ европейски клуб и съм сигурен, че ще имаме прогрес. Но това няма да стане изведнъж. Затова помолих феновете да ни помогнат да извървим този път по-бързо. Наясно съм с конкуренцията. Трябва да вдигнем нивото", каза Едуард Йорданеску.