Само ден преди премиерът Бойко Борисов да се срещне с турския си колега, лидерът на ДОСТ Лютви Местан разговаря с Бинали Йълдъръм.

По време на срещата Местан подчертал, че ДОСТ не просто осъжда опита за военен преврат от 15 юли, но припомнил, че новорегистрираната партия е била първата, която е излязла с официална позиция още непосредствено след нощта на преврата, става ясно от пост в страницата на Местан във фб.

Делегацията на ДОСТ е изразила и своя респект от демократичната зрялост и култура на турския народ, който се противопостави на противоконституционния преврат, както и от общата национална позиция, която управляващи и опозиция са изразили. Делегацията пожелала на правителството бързо нормализиране на ситуацията.

Г-н Местан е запознал турския премиер с политическите цели на ДОСТ, сред които задълбочаването и ускоряването на отношенията между България и Турция.

След това е имало среща и с председателя на Великото Народно събрание на Турция г-н Исмаил Кахраман, както и с Азиз Бабушчу председател на Групата за приятелство между Турция и България във Великото Народно събрание на Турция. Последната среща на г-н Местан е била с лидера на Партията на националистическото действие  Девлет Бахчели. Домакините пожелали на новата партия успехи в постигането на политическите цели.

Същевременно под новината със снимките на профила на Местан се появи фенски стих в прослава на лидера на ДОСТ. По-наблюдателни забелязаха, че освен че името на Лютви е сбъркано, това е кавър на песен на агитката на "Левски". 

България има природни богатства
България има народ несломим
България има от всичко по малко
,но само един-Лютфи Местан-политик неповторим
мъждукат и други политичета разни
мъждукат, но Лютфи блести
опитват се с Лютфи да крачат
и крачат, но Лютфи лети!

Стихчето има скромните 2 "лайка", като единият е на самия автор - Светослав Манолов.

Днес Местан и делегацията на ДОСТ ще участват в официалната церемония по откриването на третия мост над Босфора.

Там ще бъде и Бойко Борисов. Той ще разговаря с президента Ердоган и премиера Йълдъръм. Българският премиер ще играе ролята на посредник между Турция и Европа и утре ще отнесе посланията от разговорите си с първите хора на Турция на германската канцлерка Ангела Меркел.