Лидерите на партиите от Реформаторския блок се събраха днес на председателски съвет, но отново не стигнаха до общо решение за това кой ще е кандидат-президент на коалицията. Различията между тях остават почти непроменени.

Военният министър и председател на БЗНС Николай Ненчев продължава да работи за общо явяване с ГЕРБ. Ненчев заяви, че в сложната международна обстановка по отношение на сигурността обща кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ и РБ ще е национално отговорно решение. Той уточни, че е провел неформални разговори с Бойко Борисов и от негова страна имало разбиране за общо явяване на изборите.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев обаче това е саботаж в услуга на ГЕРБ.

"Хипотези изобщо да нямаме кандидат означава, че някой бойкотира процеса, за да отслужи на колегите от ГЕРБ. Няма никаква причина Блокът да няма кандидат. Единствената причина да няма кандидат би била саботаж. Честно казано не очаквам такова нещо", заяви Кънев.

Шефът на предизборния щаб Найден Зеленогорски (ДБГ) бе категоричен, че Блокът ще има собствен кандидат. Според него вариант за общо явяване с ГЕРБ не съществува, защото нито са получили покана, нито пък има време за това.

"В този момент това не е актуално. Защото първо - не сме получили покана. Второ - вече е пределно късно.Трето - очевидно ГЕРБ са тръгнали по своя път, има график, има слоган, кампанията им върви. Дори знам, че кандидатът им ще бъде представен в Плевен на 14 октомври, но не знам кой е", обясни Зеленогорски.

В процеса на номинациите участват проф. Велислав Минеков, ген. Съби Събев, Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Според представители на Блока като най-компромисна фигура се очертава Трайков.

Очаква се кандидат-президентът да бъде обявен другата седмица.