Да постигнеш споразумение кой да е кандидатът за президент и да не намериш разбирателство за неговото вице. Така накратко могат да се опишат преговорите между БСП и АБВ за общо явяване на президентския вот, които в крайна сметка завършиха с провал. Представители на "Позитано" 20 коментираха, че от АБВ са настоявали категорично кандидатът за вицепрезидент да е техен, като са предлагали имената на проф. Андрей Пантев и Ивайло Калфин. В БСП обаче не искали и да чуят за подобна възможност.

Другата причина за раздора била предложението на АБВ за коалиционно споразумение за президентския вот. Тя бе спомената и от лидера на партията Корнелия Нинова, когато обяви, че прекратява преговорите с АБВ.

Социалистите били особено раздразнени от предложението за коалиционно споразумение, дошло от АБВ. Голяма част от тях смятали, че след като БСП и АБВ се събират заедно само за президентските избори, те трябва да подпишат само споразумение за подкрепа на ген. Румен Радев. А не споразумение, в което е записано кое ще бъде седалището на коалицията, как тя ще представлява номинацията пред ЦИК и т.н.

"Корнелия Нинова щяха да я обесят, ако се беше съгласила".

Така присъствал на пленума социалист обобщи настроенията в партията по повод предложението на АБВ.

Все още не е ясно кой ще бъде излъчен за кандидат за вицепрезидент. Сигурно е само едно - че това ще бъде откровено партийна фигура. До скоро фаворит бе евродепутатът Илияна Йотова, но към момента не е сигурно дали именно тя ще бъде номинирана. Единствените двама конкуренти на ген. Радев, които участваха в гласуването на пленума за определяне номинацията на БСП, бяха Таско Ерменков и проф. Румен Гечев. Отвод си направиха Михаил Миков, Йотова, Марио Трайков и Янаки Стоилов. Не е сигурно обаче дали кандидат за вицепрезидент ще бъде от номинираните за президент или ще се търси друга кандидатура.