Вицепремиерът Румяна Бъчварова се отдаде на нощен поход из Слънчев бряг и участва в проверките на заведения, станали рутина по време на активния летен сезон тази година. Министърката на въртешните работи направи визитата в Бургаско, след като се прибра от работно пътуване в Берлин, заедно с премиера Бойко Борисов.

Тя определи подхода на работа на полицията по морето като "много продуктивен и успешен", съобщиха от дирекцията на МВР в Бургас. В обиколката с министърката участва и шефът на дирекцията старши комисар Калоян Калоянов. Бъчварова проведе разговори и с полицейски служители на дежурство по граничните пунктове в област Бургас. Тя присъства и на разпределение на задачите и координиране на действията по съвместните проверки на служителите на НАП и полицията.

Целта на визитата бе да се види как работят полицаите на място и на база на това да се направи анализ  дали са нужни промени в начина на работа за по-добра ефективност, обясни министърката, цитирана от пресцентъра на МВР-Бургас. По думите й „досегашната работа е довела очевидно до положителни резултати : увеличил се е оборотът на търговските заведения, въведен е ред, който в началото смущавал собствениците и някои граждани. Сега обаче хората са се успокоили и вече се чувстват по-сигурни, което е и главната цел”.

За посещението си в Германия, започнало преди визитата на премиера Бойко Борисов и продължило заедно с него в събота, вицепремиерът заяви, че България е получила уверение и разбиране, че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави.

„Това, което нашите партньори в Германия ни казаха е, че винаги са възприемали България, като една сигурна страна, която се справя с проблемите си. Ние продължаваме да се справяме, но отчитаме и рисковите фактори, които могат да усложнят ситуацията. Затова решихме и това, което направи премиерът с посещението си в Истанбул и с визитата в Германия, да обясним кои са рисковите фактори и да обясним колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и за започне да се изпълнява”, заяви Румяна Бъчварова.

По думите й става въпрос не само за България, а за събития, които могат да се отразят и на останалите държави в ЕС. За това е и заявено, че България трябва да бъде подкрепена в опазване на външната граница.

„Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор. Че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство”, добави още Румяна Бъчварова.