Темата "президентски вот" не е на дневен ред за кмета на София Йорданка Фандъкова. Това заяви тя днес в ефира на Нова телевизия.

"Ако ме питате дали сме водили сериозни, официални разговори, с господин Борисов още не сме имали официални разговори, въобще разговори на тази тема", отбеляза тя.

Фандъкова защити обявеното решение на ГЕРБ да съобщят кандидата си за президент буквално в последния момент - на 2 октомври, като отбеляза, че изборът на кандидат е труден.

"Това не е решение, което се взима просто ей така, изискват се разговори", отбеляза тя.

На въпрос защо тогава се коментира постоянно нейното име като кандидат, тя отговори:

"Защото ни питате - и мен ме питате, и аз трябва да кажа нещо. Има много подходящи кандидатури в ГЕРБ и всеки прави своите предположения. Много е важно да се правят сериозни анализи, да не се оголват места, които са важни."

Когато водещите подчертаха колко добре ще е за България да има жена на поста държавен глава, както виждаме и в други държави, Фандъкова реагира:

"Не мисля, че трябва да се акцентира на това дали е жена или мъж кандидатът, трябва да се акцентира на качествата."

Кметицата подчерта, че в момента основната й задача е столицата, особено с началото на учебната година и завръщането на хората след ваканционния сезон. И се похвали, че днес се пускат 70 от новите 110 автобуси. На критиките за покачване на цената на билетчето отговори с факта, че над 50% от автобусите в София в последните 3 години са нови и отбеляза, че съоръженията и техниката отговарят напълно на европейските изисквания.