По традиция първото заседание на парламента за новия парламентарен сезон започна с речи на всички парламентарни групи, в които те заявиха приоритетите си. Заявката на ГЕРБ бе за единство по важни теми като охраната на границата. БСП пък се обявиха за алтернатива, а ДПС - за предсрочни парламентарни избори.

ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов се ползват с най-голямо доверие, когато става въпрос за национална сигурност и защитеност на гражданите. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Този авторитет на нашата партия е и огромна отговорност в настоящия момент. Ние привнасяме този авторитет в името на добър публичен образ на България, на която искаме да се гледа като фактор на стабилност на Балканите", каза Цветанов.

Според него страната ни се намира в навечерието на съдбоносен и много отговорен за нацията политически сезон.

"Видно е, че както опозиционни, така и партньорски партии се надпреварват да правят политически актив единствено като критикуват управлението и политиката на ГЕРБ. У нас правенето на политика е подменено от критикуването на опонента", заяви Цветанов.

И допълни, че през новия парламентарен сезон ГЕРБ ще работи по приемането на закони и законови поправки, които ще гарантират максимална сигурност на границите ни.

"Ще се радваме да видим партньори от всички парламентарни групи по тази тема, защото опазването на границите ни не е само приоритет на ГЕРБ, а на всички партии и всички българи", обясни Цветанов.

Той обяви, че ГЕРБ е гарант за съдебната реформа, защото партията единствена има ресурса и волята да направи промените, които гарантират върховенството на закона.

За президентските избори, той призова партиите да не се поддават на нездравословните политически емоции.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че новата парламентарна сесия ще бъде сесия на алтернативата в действие и заяви, че от утре тази алтернатива ще бъде внесена чрез законодателни промени.

Във вътрешен план Нинова посочи, че без производство и икономика няма път за България напред.

"Само, че вие, които управлявате днес държавата, смятате, че тя няма място в тези процеси. Ние предлагаме друго – защита на държавната и общинска собственост от разграбване, подкрепа на родното производство", заяви Нинова.

Според нея управляващите са зачеркнали понятието "социална държава". За бъдещия бюджет Нинова заяви, че от БСП ще предложат своята алтернатива. Нинова заяви, че българските социалисти са за европейското бъдеще на България като член на голямото европейско семейство. Според нея обаче управляващите са превърнали българската външна политика в куриер между Анкара и Берлин.  Тя попита с какво управляващите са отвоювали националния интерес в Европа по такива теми като отмяна на санкциите срещу Русия. Според нея националният интерес на страната ни изисква санкциите да отпаднат.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че първостепенната ни политическа цел в настоящия политически сезон за партията са предсрочни парламентарни избори след президентските.

Карадайъ посочи, че ДПС разглежда президентския вот не като отделно и изолирано политически събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация в България.

"Политическа стабилност означава сигурност на гражданите и стабилност на институции. На първо място стабилен парламент. Стабилен парламент е този, в който има ясно определено и ценностно-хомогенно управляващо мнозинство. В този парламент такова мнозинство просто няма", каза Карадайъ.

Според Карадайъ основният мигрантски поток, който трябва да спрем, е този на българските граждани, напускащи страната по икономически причини.

"България трябва ясно да покаже, че няма да позволи да бъде превърната в погранично гето на ЕС и карантинен лагер за настаняване на придошли от целия свят авантюристи. Патриотичният фронт няма да използва сложната обстановка и трудностите, пред които е изправена България за евтина партийна пропаганда нито за безпринципна критика за всяко действие на правителството".

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. И с недвусмислен жест показа, че призовава да се стреля срещу бежанците на границата. Според него България трябва да заяви, че едностранно замразява изпълнението на Дъблинските споразумения и няма да приеме нито един човек от тези, които европейските държави искат да ни върнат. Успоредно с това българското правителство трябва да поиска средства за охрана на външната граница на ЕС и спешно да завърши строителството на оградата ни по границата.