"Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена. От тази сутрин се разпространява и-мейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на Генерален секретар на ООН. Въпросният "препратен и-мейл" е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо. Призовавам авторите на тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди."

Това написа зам.-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева във фейсбук, а от екипа й разпространиха изявлението, след като рано сутринта в електронните пощи на различни журналисти се появи писмо с подател "Ивайло Дамянов". В него се твърди, че от човек от кабинета на еврокомисарката се разпращат "опорни точки" - 40 на брой, с интрукции какви коментари по адрес на кандидатурата на кабинета "Борисов-2" за генерален секретар на ООН Ирина Бокова да се публикуват в социалните мрежи. Въпросният подател Дамянов с поща в gmail, прилага писмо, за което отбелязва, че е получил случайно, твърди, че е от служебния имейл на Радмила Недева. Според официалния сайт на Европейската комисия жена с това име работи като архивист в екипа на еврокомисарката и служебната й поща е същата, което обаче не е никаква гаранция за автентичност. Неотдавна и ДБГ "изпищяха" за фалшиво писмо до медиите, което се появи от уж официалния им имейл за комуникация.

Препоръките са във форумите и социалните мрежи да се напомня, че тя е комунистка, от "семейство на убиец", че е "срам за България" и т.н.

Подробности за подателя Дамянов не успяхме да открием, а и не става ясно до кого е разпратил писмото си. В него казва:

"Препращам Ви мейла на някоя си Радмила, в който се твърди, че съгласувано с К.Г. ме канят да участвам в кампанията й да замести българския кандидат в надпреварата за ООН и да намести себе си. Ама нали България си има кандидат, официално подкрепен от държавата! Хич не ме е еня кой го харесва и кой не, но ми пука, когато евтини лелки се опитват да ме манипулират. Очевидно за някои не е важен интересът на страната му, а е важно, че иска". 

Към препратения имейл от Дамянов е добавена и профилната снимка на въпросната дама от екипа на Георгиева от сайта на ЕК. Интересното е, че според инструкциите за т.нар. "опорни точки" целта е да се популялизира вариант за номинация на самата Георгиева за генерален секретар на ООН. В "проектопостигните" обаче името й не се споменава никъде, още по-малко нещо за "популяризация" на потенциална номинация на еврокомисарката.  

ДОПЪЛНЕНИЕ:

По-късно от пресслужбата на Европейската комисия изпратиха ново съобщение:

"Служба за цифрова сигурност на Европейската комисия, която проверява случая, информира, че въпросният имейл НЕ Е изпратен от сървърите на комисията (компютърните системи на ЕК НЕ са хакнати), а от сайт за изпращане на фалшиви мейли (email spoofing), регистриран в Чехия.

Според тях става въпрос за зложелател, който се опитва да се представи за друго лице, за да злепостави вицепрезидента Георгиева и Европейската комисия.

Техническата информация, която имейлът съдържа, позволява той да бъде проследен до чешкия сайт emkei.cz, който често се използва за изпращане на фалшиви мейли и е бил използван и преди за подобни атаки, срещу членове на ЕК."

Комисията щяла да се свърже със собствениците на сайта, "за да провери дали те имат някаква информация, която да позволи да се идентифицира лицето, което е изпратило фалшивия имейл".