Група ученици от престижния британски колеж Итън се срещнаха с руския президент Владимир Путин в Кремъл, съобщава Би Би Си. Необичайното рандеву продължило повече от час, като Путин охотно обсъдил международните проблеми с 11-те момчета.

Срещата е частна, обясниха по-късно от колежа. Едно от момчетата Дейвид Уей писа във фейсбук, че изпратил над 1000 мейла, за да организира посещението при руския президент.

Според него Путин, който бил известен като твърд лидер, пред тях показал "човешкото си лице".

В социалните мрежи се появиха снимки на руския президент, който се ръкува с момчетата, както и на колежаните, насядали на голяма маса, слушат мислите на руския вожд, екипирани със слушалки за превод.

По-късно те позираха и за групова снимка, вече извън Кремъл, за да отбележат успеха си, че са се добрали до светая светих на руския президент.

Във фейсбук Дейвид Уей уточни:

"Отне ми 10 месеца, 1040 мейла, 1000 текстови съобщения, безсънни нощи, постоянна параноя по време на изпитната сесия и по-лоши резултати, но ето ни тук. Момчета, ние наистина впечатлихме Путин и той отговори, като показа човешкото си лице".

Друг от присъствалите на срещата Трентън Брикън коментира също във фейсбук:

"Два часа с президента Путин. Малък е на ръст, но не и като присъствие."

Смята се, че момчетата са организирали посещението по собствена инициатива, но детайлите остават неясни, пише Би Би Си.

Едно от предположенията е, че за визитата е посредничил отец Тихон Шевкунов, руски свещеник, за когото се смята, че е приближен до Путин. Той изнесе лекция в Итън по-рано тази година.

Училището, което е основано през 1440 г. е дало на британската политика 19 премиери, напомниха в специално изявление от Итън. "Това беше частна визита на малка група момчета, организирана изцяло по тяхна инициатива и независимо от колежа", се казва още в него. 

Потвърждение за срещата дойде от Кремъл чак в късния следобед днес. "Това беше частна визита на момчета от Итън", каза пред журналисти говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Според него срещата се е състояла преди повече от седмица и продължила над час. По думите на Песков преди време пред колежаните в Итън говорил отец Тихон и след това той предал молбата на момчетата да се видят с Путин.

Срещата била неофициална, представлявала свободно общуване между президента и колежаните. "Беше интересно и за Путин, и за момчетата", каза Песков, цитиран от ТАСС. Детайли за разговора той обаче не даде.

Прессекретарят на Путин отказа и да конкретизира дали отец Тихон е духовен наставник на господаря на Кремъл, но отбеляза, че свещеникът освен с църковни дела, се занимава и с обществена дейност.