Какво е това странно морско създание? Напомнящият на слабичък скат проект на италианския инженер и архитект от Торино Джанлука Сантосуосо е нова концепция за хибрид между луксозен хотел и океански круизен кораб.

Със своя гъвкав гръбнак MORPHotel ще може да променя формата си според климатичните условия, както и когато има нужда да спре на пристанище. Това не е просто за удобство, а част от цялостната идея на уникалния хотел.

Когато акостира в пристанище, MORPHotel ще бъде отварян за посетители от града. Те ще могат да посещават атракциите на "кораба", като театър, ресторант и фитнес център, а пътниците пък ще могат са се забавляват в самия град. Така корабът ще бъде като допълнение към града по време на престоя. Сантосуосо вярва, че тази идея ще размие традиционното разделение между "туристи" и "граждани", като ще създаде нов тип - "tourizen" (от citizen и tourist).

Секторите в хотела-кораб ще позволят той да бъде и напълно автономен - соларни панели ще го захранват, а във всеки сектор ще има и малка градина, в която ще могат да се отглеждат ядливи растения. Ще има системи както за събиране на дъждовна вода, така и за обезсоляване на морската.

С "размах" над километър, MORPHotel-а ще може и да се навива на кравай, за да служи като пристанище за по-малки кораби, които срещне по пътя си.

Най-забележителен обаче ще е начинът, по който ще се задвижва. Макар и да са предвидени и обичайни двигатели (които на един круизен кораб харчат по 470 литра на километър), с помощта на уникалната си форма хотелът ще използва морските течения за движение с по-малко разходи

"Една от фундаменталните цели, която искаме да постигнем с този проект, е да създадем един голям, независим, самодостатъчен изкуствен организъм", обяснява Сантосуосо.