"Газпром" и Турция се договориха в най-близко време холдингът да получи разрешение за проучване на проекта „Турски поток“, заяви в Истанбул пред журналисти Алексей Милер.

Очакваме да получим потвърждение, че всички разрешения, които бяха дадени на времето на „Газпром“ за „Южен поток“ в турската икономическа зона, ще важат за „Турски поток“, посочи шефът на „Газпром“. Той води преговори край Босфора по енергийното сътрудничество между Русия и Турция. Договорихме се, че в най-кратък срок „Газпром ще получи разрешение за проучвания в турската икономическа зона и проучвания на брега на Турция за изграждането на брегова инфраструктура и на терминал от проекта „Турски поток“, добави Алексей Милер.

Чак от Сибир пък руският министър на енергетиката заяви, че пътната карта по проекта може да бъде съгласувана през октомври, съобщи БГНЕС.

"Тя сега се намира на фаза съгласуване, става дума за пътната карта по реализирането на проекта за изграждането на тръбопроводна инфраструктура по дъното на Черно море в Турция“, изтъкна министърът на регионален енергиен форум във Владивосток.. 

Разчитаме документът да бъде съгласуват през октомври, добави той. Проектът предполага строителство на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Дължината на морската част е 910 км, а на сухопътната част по турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се оценява на 11,4 млрд. евро. 

В същото време от САЩ дойде новината, че нови дъщерни фирми на "Газпром" влизат в черния списък за търговия с тях. "Газпром медиа груп", "Газпром межрегионгаз холдинг", институт "Газпром - ВНИИГАЗ" и още други фирми, са сред наказаните подразделения на газовия гигант, предаде ТАСС. Под ударите на Вашингтон попада и компанията "Мостотрест", която в момента строи моста над Керченския пролив, който ще свързва Русия и анексирания Крим. 

Общо 100 нови фирми и 17 физически лица, сред които 8 министри от Крим, са добавени в черния списък на САЩ.