Истинската причина за оставката на кандидат-президента на БСП и бивш началник на ВВС ген. Румен Радев не са възраженията му срещу съвместната охрана на въздушното ни пространство. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по бТВ тази сутрин.

"Аз имах информация за тази позиция. Това на мен ми прилича повече на политическа стратегия, за да се привлече вниманието към определен човек", посочи министърът

Той поясни, че от 9-ти септември започва първата седмица на съвместна охрана със САЩ. И отбеляза, че възраженията на Радев трябвало да бъдат проверени от прокуратура:

"Оказва се, че български генерал не приема инициативата за охрана. Той твърди, че не приема тази инициатива. Той не приема решение на НС. По това трябва да се сезира прокуратурата и се проведе разследване", каза Ненчев. "Изключително противоречиви са думите на г-н Радев. Тази мантра той започна от началото на мандата. На едно шоу той твърди, че авиацията е в добро състояние. Няколко месеца по-късно казва, че авиацията ще бъде приземена. Но се оказа, че това не отговаря на истината. От 9 септември започва охрана със САЩ и не дължим нищо. Това се случва с договор"

Ненчев стана още по-остър и заяви, че всяко действия на генерала в кампанията му е построено върху лъжи. На въпрос дали ще си подаде оставка, ако генералът спечели вота тази есен (и съответно стане и главнокомандващ), Ненчев заяви, че премиерът вече е обещал кабинетът да подаде оставка, ако ГЕРБ загубят вота.

Министърът коментира и проблемът със съпругата на генерала, чието име излезе първоначално в жълти медии като негова любовница.

"Никога не съм знаел какви са семейните отношение на генерал Радев. Но ако е вярно, че той има взаимоотношения с тази жена, за която говори, това е сериозен конфликт на интереси, защото тя е била финансист във военновъздушните сили", отбеляза Ненчев.