Жените в Саудитска Арабия започнаха кампания в социалните мрежи за правата си, съобщи британският в. "Индипендънт". В арабската държава те са винаги под попечителството на мъж.

Хашагът #TogetherToEndMaleGuardianship става изключително популярен в Туитър, споделен е над 170 000 пъти на английски и арабски. В помощ за промотиране на кампанията се включва световната организация Human Rights Wathc (HRU, Наблюдение на човешките права), която иска да информира колкото се може повече хора за подтискащата система в Саудитска Арабия.

"От раждането си до смъртта, жените имат попечители мъже, които имат правен контрол върху живота им", обяснява кратко една от поддръжниците на кампанията..

Обикновено това е бащата или съпруга, но в някои случаи брат или дори син, който може да взема ключови решения за много аспекти от живота на саудитската жена.

Друг #سعوديات_نطالب_باسقاط_الولايه - или "саудитските жени искат края на попечителството" избухна в Туитър по-късно, споделен е над 140 000 пъти.

В доклада на HRU се отбелязва, че дамите там трябва да искат позволение от своя попечител, за да пътуват, да се женят, да излязат от затвора, да се образоват в чужбина, какво да работят.

Подобна кампания имаше пред години в страната срещу забраната жените да карат коли (въпреки че могат да пилотират самолет, например), която още е факт.

"Спрете да поробвате саудитските жени. Не е честно да репресирате някого, просто защото  няма п***а", пише друга арабска дама.

Ето и едно от видеата в кампанията, описващо как арабските жени нямат право да пътуват без позволение и придружител: