Със сигурност от 99 на сто президентът на Узбекистан Ислам Каримов (78 г.) вече е мъртъв, съобщи днес “Индипендънт”. Новината, макар и неофициално бе потвърдена пред Ройтерс от три различни дипломатически източници. Но все още няма нищо официално. Или по-точно има, но с друго съдържание.

Президентът на Узбекистан е в критично състояние след инсулт”, предаде агенция ТАСС.

“Скъпи съотечественици, с натежало сърце съобщаваме, че през изминалото денонощие състоянието на нашия президент рязко се усложни и по мнението на лекарите то се оценява критично”, гласи официалното съобщение на Ташкент. Само на тази информация се доверяват в Кремъл, стана ясно от изявление на говорителят на Путин Дмитрий Песков.

"Засега няма нищо ново. Не считам за възможно да се ориентирам от разни източници. В този случай първоизточник е само информацията, която официално идва от Ташкент", обяви Песков, в отговор на журналистически въпрос как ще коментира информациите за смъртта на Каримов от дипломатически източници.

Който познава съветските времена, той не се и съмнява, че подобни офоциални съобщение идват... след кончина на вожд, за да се подготви населението за “огромната загуба”.

Според руския клон на узбекската агенция “Фергананюз” Каримов още на 29 август е изпаднал в клинична смърт. Официален Ташкент опроверга вестта. Главният редактор Данил Кислов обаче заяви за германския в. “Ханделсблат”:

“Получих информация от надеждни източници, че Каримов е изпаднал в клинична смърт. Поддържат жизнените му функции изкуствено. Това положение може да продължи, но той няма шанс да се възстанови.”

Вчера Узбекистан отбеляза 25-годишнината от независимистта си. Не случайно тържествената заря беше отложена. По националната телевизия беше прочетено обръщение на президента Ислам Каримов към народа.

На ръководството на страната не му беше до тържества, макар те (с изключение на зарята) да не бяха отложени. Според наблюдатели вече тече задкулисна битка за наследник на Каримов. Не се изключва дестабилизация на една от най-бедните държави в Централна Азия, граничеща с Афганистан.

Повече от четвърт век Ислам Абдуганиевич Каримов е начело на Узбекистан. А преди това пак го ръководеше, но като първи секретар на ЦК на комунистическата партия. Той наложи авторитарен режим. Де факто няма опозиция. Много от критиците му бяха принудени да напуснат страната, други попаднаха в затвори или бяха избити.

Ислам Каримов.

Каримов ще се запомни и като играч в политиката. Той водеше линия на неутралитет спрямо Русия, Китай и САЩ. Когато през 2005 г. разпореди кървава разправа с демонстранти в Андишан, един от най-големите градове в долината Фергана, Западът го укори. Каримов оправда действията си с водената от него битка срещу войнстващи ислямисти и се съюзи с Москва.

По-късно от Белия дом го обявиха за съюзник в битката срещу тероризма и дори бeше предоставена американска военна помощ на Узбекистан в размер на близо 300 милиона долара. В отговор Ташкент предостави на САЩ военна база. До края на 2005 г. дори Бундесверът (германската войска) поддържаше своя военна база на територията ан Узбекистан, която използваше за удари срещу талибаните в съседен Афганистан.

Сега въпросът е кой ще наследи Каримов като президент 

Според експерта по Централна Азия Аркадий Дубнов най-вероятно това ще е сегашният премиер Шавкат Мирзяев (59 г.). От 15 години той е начело на изпълнителната власт, близък е до семейството на Каримов, както и на влиятелния шеф на Националната служба за сигурност Рустам Иноятов. Ако Мирзяев стане президент, Узбекистан ще се обвърже тясно с Русия, смята Дубнов. Но и при него опозицията нямало да има никакъв шанс, изключени били всякакви демократични промени.

Възможен вариант бил и финансовият миинстър Рустам Азимов.

Кой всъщност е Ислам Каримов, задържал се толкова години на власт

Роден е на 30 януари 1938 г. в Самарканд. Не случайно се говори, че ще бъде погребан в този град в семейната гробница.

Детството му преминава в съветски дом за сираци. Завършва машинно инженерство и икономика в Ташкент. През 1964 г. встъпва в компартията. Първо работи като инженер конструктор в самолетостроенето, но бързо навлиза в политиката. От 1983 до 1986 г. е министър на финансите и вицепремиер.

През 1989 г. е първи секретар на компартията на Узбекистан. Само година по-късно става член на политбюро на КПСС. На този пост е от 14 юли 1990 г. до 24 август 1991 г. Същевременно от 24 декември 1990 г. е президент на Върховния съвет на Узбекистан. Обявява се за независимост на съветските републики. След проваления опит за преврат срещу Михаил Горбачов на 19 август 1991 г. Каримов обявява независимостта на Узбекистан.

На първите президентски избори в страната, проведени на 29 декември 1991 г., Каримов печели с 86 на сто от гласовете. Четири години по-късно мандатът му е удължен с референдум. На 9 януари 2000 г. отново печели вот с 91,9 на сто. Западни наблюдатели окачествиха изборите като нечестни, а резултатът като манипулиран.

С избори и референдуми Каримов запазва властта си и до днес. Въпреки, че конституцията забранява повече от два поредни мандата.

Каримов е женен за икономистката Татяна Арбаровна Каримова. Семейството има две дъщери и трима внуци. По-голямата дъщеря Гулнора, бивша съветничка на посланика на Ташкент в Москва, изгражда цяла бизнес империя – от най-големия мобилен оператор в страната до заводи и нощни клубове.

Въпреки, че беше смятана за наследничка на баща си на президентския пост, от април 2014 г. Гулнора Каримова е под домашен арест, твърдят осведомени. Дори била изпратила писмо до Би Би Си, в което описвала тормоза, на който била подложена. Всичко било заради борба за власт вътре в семейството. Виновници били собствената й майка и по-малката й сестра Лола.

Истина или не, тепърва ще се разнищва.