Швецарската прокуротура направи обиск в дома на Франц Бекенбауер, като част от разследването срещу Кайзера за корупция. Вчера стана ясно, че един от най-великите в историята на футбола и още трима германски функционери са подозирани в афера за купуване на гласове за домакинството на световното първенство по футбол през 2006 г.

Разследва се къде и за какво са отишли 6,7 милиона евро.

Франц Бекенбауер, световен шампион Германия като футболист и треньор, беше шеф на организационния комитет на мондиала. Досега той винаги е отричал да е участвал в престъпление от такъв характер.

Не е ясно дали от къщата на Кайзера има иззет компютър или други вещи. Той е разпитан. По същото време са третърсени и домовете на останали трима. Сред тях е Волфганг Нирсбах, бивш шеф на германския футболен съюз, както и неговият предшественик Тео Цванцигер. Четвъртият е Хорст Шмид, дясна ръка на Бекенбауер по организацията на мондиала. 

През юли Нирсбах бе наказан една година да не се занимава с футбол от Етичната комисия на ФИФА. По-рано тази година Германският футболен съюз публикува 361-страничен отчет по всички финансови дела в периода, в който бе спечелено световното през 2006 г. Това обаче не омилостиви швейцарската прокуратура, която действа по случая заедно с американската и с ФБР. 
 
Повече от дузина футболни босове бяха задържани или изключени от ръководни постове в играта през последните две години.