Ако се спазва буквата на закона, БСП не би трябвало да използва държавната субсидия, за да финансира кампанията на ген. Румен Радев. Текстовете на Изборния кодекс изключват възможността собствени средства на партии да се дават на инициативни комитети.

Ето накратко какво пише в кодекса:

- Инициативни комитети за издигане на независими кандидати могат да се създават и участват за всеки отделен вид избор.

 - Партия, регистрирала кандидати, може да финансира предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите, дарения от физически лица. Коалиция, регистрирала кандидати, може да финансира предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея средства на кандидатите, дарения от физически лица, направени на една от партиите в коалицията.

 - Няма законова възможност обаче инициативните комитети да ползват собствени средства на партиите, които ги подкрепят. В кодекса е записано, че комитетите финансират кампанията си със средства на членовете на инициативния комитет, средства на кандидатите, дарения от физически лица.

Клуб Z се обърна за коментар по въпроса към членове на ръководството на БСП и юристи. Никой от тях не пожела да коментира казуса официално, а някои признаха, че не са се замисляли по този въпрос. Повечето от тях заявиха, че партията няма право да използва субсидията си за президентската кампания. Някои обаче все пак смятат, че би могло да се намерят вратички. Например - ако БСП организира среща или митинг, на който присъства и ген. Радев, това събитие би могло да се финансира с пари от субсидията.

Членове на ръководството обаче заявиха, че законът със сигурност ще бъде спазен. В момента екип юристи на "Позитано" 20 умува върху всички подробности, свързани с кампанията.

Ген. Радев бе издигнат от инициативен комитет, след като между БСП и АБВ настъпи разрив в отношенията. Първоначалната идея бе двете партии да сформират коалиция, която да застане зад генерала. Впоследствие обаче пленумът на БСП взе решение партията да не подписва предложеното от АБВ споразумение, тъй като според социалистите то ги обвързва дългосрочно, включително и за следващи парламентарни избори.