Руският видеоблогър Руслан Соколовски беше арестуван заради лов на покемони. Причината е, че студентът от юридическия факултет на Уралския хуманитарен факултет е играл Pokemon Go в екатерининбургската църква "Храм на кръвта".

Разследването по случая продължава. Ако бъде признат за виновен, Соколовски може да получи присъда от 5 години затвор по обвинение за подигравка и осмиване на религиозните вярвания, което е подсъдно в Русия, съобщава Интерфакс.

Адвокатът му заяви, че ще обжалва решението за задържането под стража.

Младият мъж беше арестуван в петък, след като публикува в Youtube клип, на който е заснет да играе Pokemon Go в църква. Там той обяснява, че забраната за игра в църкви трябва да бъде премахната. Соколовски е убеден атеист. В канала си в Youtube той има 270 000 последователи. В много от видеата си младежът откровено се подиграва на църквата и нарича свещениците "герои от комикс" и се възмущава от факта, че в руските училища има часове за изучаване на нормите на православното християнство.

Седмица след публикуването на видеото Валери Горелик, говорител на регионалната полицейско управление каза, че клипът ще бъде проверен за нарушаване на закона. Още тогава той обяви личното си мнение, че такива "покепонисти" трябва да бъдат изпращани в затвора минимум за 5 години, така че другите да не помислят за подобно светотатство.

Свещениците е възможно, а и трябва да поговорят с този блогър и да му обяснят какво е храм и как църквата може да помогне на този младеж, коментира началника на отдела на руския Синод за връзки с медиите Владимир Легойда.

Според него Соколовски трябва да разбере какво е направил Исус Христос за човека и човечеството, който е наречен "най-редкия покемон" във видеото довело до ареста.